Hlavní obsah

Masakr ve věznici. Ve válce gangů v Guayaquil zemřelo přes 100 trestanců

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní čekají před věznicí na zprávu, zda mezi oběťmi války gangů byli i jejich blízcí.

Reklama

Krvavý konflikt, který v úterý vypukl mezi členy různých gangů ve věznici v ekvadorském Guayaquil, si vyžádal přes 100 obětí. Ekvádor se s násilím ve věznicích potýká dlouhodobě.

Článek

Brutální střety gangů ve věznici na předměstí Guayaquilu v ekvádorské provincii Guayas začaly již v úterý. Části vězňů z jednoho křídla věznice se podařilo dírou dostat do další části, kde napadli příslušníky konkurenčního gangu. Policii se následně podařilo trestance zpacifikovat. Nalezeno bylo 24 těl a zraněni byli dva policisté. Následoval další krvavý střet mezi gangy v noci z úterý na středu, po kterém zůstalo 116 mrtvých, oznámil v televizním projevu ekvádorský prezident Guillermo Lasso.

Podle tamních úřadů policie nacházela lidská těla bez hlav, pobodaná, postřelená, spálená nebo poškozená od granátu. Lidské ostatky ležely v chodbách, koupelnách, ale i zastrčené ve vzduchovodech, informuje britský The Guardian. Střelba a exploze byly slyšet i ve čtvrtečních ranních hodinách, kdy následně policie poslala na místo 400 policejních příslušníků, aby již poněkolikáté nastolili pořádek.

Podle lokálních médií i s ohledem na nízký počet zraněných mezi policisty jde především o válku místních gangů o vliv na pašování kokainu. Ekvádorské gangy jsou napojené na ty mexické, které jsou proslulé svou brutalitou, jež má budit a budí strach. Ve věznici například sedí příslušníci gangu Los Choneres, který je napojený na mexický kartel Sinaloa, nebo členové gangu napojeného na mexický kartel Jalisco New Generation.

Kartely v Ekvádoru se snaží především získat kontrolu nad drogovými stezkami do zahraničí. Země se navíc nachází mezi dvěma největšími výrobci kokainu na světě - Mexikem a Peru.

Na vině rostoucího násilí v ekvádorských věznicích je podle tamního prezidenta velké množství zbraní mezi vězni a přetížení samotného systému. V červenci například Lasso uvedl, že jsou vězení předimenzovaná o 30 procent. Lasso na základě aktuálního dění vyhlásil ve věznicích stav nouze, pomocí něhož bude možné lépe kontrolovat a sledovat přítomné vězně. Stát také poskytne na řešení 24 milionů dolarů, informuje americká CNN.

Před nápravným zařízením postávali v hloučcích zoufalí příbuzní vězňů, kteří čekali na zprávy o svých blízkých.

Nepokoje v ekvádorských věznicích propukly letos také v únoru a pak v červenci. Při únorových násilnostech zemřelo 80 vězňů, nepokoje v červenci si vyžádaly téměř tři desítky obětí.

Reklama

Doporučované