Hlavní obsah

Masaryk má sochu v centru Brna. Fandové ji přejmenovali na největší prezidentskou prolézačku

Masarykova socha zůstane na Moravském náměstí do konce září.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtyřmetrová socha „Prezidenta Osvoboditele“ od čtvrtka stojí na Moravském náměstí v Brně. Zve na výstavu ke 100. výročí založení Masarykovy univerzity.

Článek

Centrum Brna znamená pro některé turisty přehlídku originálních a úsměvných soch. Po orloji na náměstí Svobody a soše moravského markraběte Jošta, kterého někteří přejmenovali na žirafu, si lidé zvykají na další umělecké dílo.

Právě vedle Jošta Lucemburského na Moravském náměstí ve čtvrtek vyrostla socha Tomáše Garrigue Masaryka. Čtyřmetrové dílo z trubkového lešení od výtvarníka a designéra Maxima Velčovského bude na náměstí dočasně, zve na výstavu ke stému výročí založení Masarykovy univerzity.

Škola ji pořádá společně s Moravskou galerií v sousedním Místodržitelském paláci. „Je to idea tvůrce, že divák může vstoupit do objektu a podívat se do Masarykovy hlavy. Může přemýšlet nad smyslem republiky v současném politickém kontextu,“ uvedl ředitel Moravské galerie Jan Press.

Sochu markraběte Jošta si turisté fotí z různých pohledů, teď se jim nabízí další motiv. Z některých úhlů totiž markrabě nohou šlape po Masarykovi. „Umístění je dílem náhody. Socha měla být původně ještě blíž paláci, ale památkáři nám to nepovolili,“ vysvětlil Press.

Socha zažila premiéru loni na brněnském Výstavišti, kde ji odhalili při Festivalu Re:publika a stých narozeninách Československa. Na Moravském náměstí zůstane do konce září, stejně jako výstava Masaryk je myšlenka.

Univerzita originálním způsobem připomíná sto let od založení. „Na té výstavě je imaginární knihovna, která zahrnuje hřbety diplomových prací. Absolventi, kteří přijdou, si mohou vepsat název své práce. Tím vzniká velký koncept toho, co se za ty roky na univerzitě všechno udělalo a vyzkoumalo,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Vlastníkem sochy je Moravská galerie, o jejím dalším trvalém umístění se jedná. „Chceme, aby socha zůstala v Brně. Sešla se řada zajímavých nabídek. Mezi horkými kandidáty jsou Masarykova čtvrť nebo právě Masarykova univerzita,“ řekl Press.

Velčovského dílo dostala Moravská galerie jako dar. Některá díla prezentuje přímo ve veřejném prostoru. V roce 2017 tak galerie vystavila Růžový tank od Davida Černého u příležitosti výstavy Kmeny 90.

Reklama

Doporučované