Hlavní obsah

Masarykova univerzita hledá lék na leukémii a peníze na jeho vývoj

Foto: Shutterstock

Masarykova univerzita spojila síly s biotechnologických inkubátorem, chtějí dokončit lék proti leukémii. Ilustrační foto.

Reklama

Masarykova univerzita v Brně založila firmu, která se bude věnovat výzkumu léčiv na některé typy leukémie. Jejím partnerem bude biotechnologický inkubátor i&i Prague.

Článek

Vědci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity při svém bádání narazili na slibné sloučeniny, které by mohly pomoci v boji proti některým druhům rakoviny. Aby získali peníze na další výzkum, založili novou společnost CasInvent Pharma.

Jde v pořadí o sedmnáctou tzv. spin-off společnost, ty mají zhodnotit a využít duševní vlastnictví univerzity.

„Jde v podstatě o jedinou možnost, jak tuto technologii ve stále rané fázi výzkumu komercializovat a posunout výzkum do fáze, kdy bude zajímat velké investory z okruhu farmaceutických společností,“ popsala ředitelka Centra pro transfer technologií MU Eva Janouškovcová.

Univerzita věří, že na konci výzkumů by mohla být léčivá látka proti některým druhům leukémie, lymfomům a dalším druhům nádorů.

CasInvent Pharma začne pracovat na dalším výzkumu enzymu s označením CK1, který je mimo jiné odpovědný za migraci leukemických buněk do lymfatických orgánů. Nově založená společnost pomůže dokončit preklinickou fázi a ty nejnadějnější sloučeniny pak zařadí do dalšího testování.

„To, že inhibitory CK1 patří mezi ty nejslibnější české projekty, víme již dlouho, a jsem rád, že si nás Masarykova univerzita vybrala jako strategického partnera pro tento projekt. Věřím, že se nám podaří ve vývoji budoucího léčiva výrazně postoupit směrem ke klinickým testům, přilákáme další ko-investory a mezinárodní partnery,“ řekl Jaromír Zahrádka, ředitel i&i Prague.

Pro český biotechnologický inkubátor i&i Prague jde v krátké době o další oznámenou spolupráci na poli výzkumu nových léčiv. 200 tisíc eur vložil do německého start-upu PerioTrap Pharmaceuticals. Německý tým peníze použije na výzkum nadějného léčiva proti paradentóze, zánětlivé nemoci dásní v okolí zubu, proti které zatím účinný lék neexistuje.

Reklama

Doporučované