Hlavní obsah

Máte nápad, ale málo peněz? Laboratoř talentů sbírá přihlášky

Rozhovor s Veronikou Řídelovou z Nadace Vodafone.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ještě do konce října přijímá Laboratoř Nadace Vodafone přihlášky do letošního ročníku. Projekt, který uspěje, může počítat s podporou mentorů i penězi na rozvoj.

Článek

Má to být technologická novinka, která pomůže zlepšit život určité skupině lidí. To jsou hlavní kritéria, podle kterých si investoři vybírají, kam vloží své peníze. Vloni se takto spojila spisovatelka Markéta Vítková s králem 3D tisku Josefem Průšou. Přišla s nápadem na speciální knihy pro nevidomé, do nichž chtěla vytvořit dotykové modely, o kterých je v příběhu řeč.

Její nápad se zalíbil právě firmě Průša Lab 3D tiskárny. Haptické modely do knihy proto vznikají na jejich tiskárnách. „Stále více investorů dnes nechce jenom vydělávat peníze, ale chtějí mít právě nějaký společenský přesah. A když ten přesah, ta možnost změnit někomu život, dokáže generovat zisk, tak je to skvělé,“ popisuje Veronika Řídelová, manažerka komunikace z Laboratoře Nadace Vodafone.

V nadaci plánují, že letošní ročník bude jiný. Chtějí vybrat menší množství projektů, ale ty podpořit vyšší částkou než v minulosti. „Kolik peněz letos můžou získat, ještě není úplně zřejmé, čekáme na to, kolik dobrých projektů se nám přihlásí,“ popsala Veronika Řídelová za Nadaci Vodafone. Během let 2017–2020 pomohli celkem 70 projektům. 25 z nich pak získalo každý částku 150 tisíc korun.

Hlásit se mohou malé firmy, neziskové organizace, univerzitní týmy i jednotlivci. Letošní ročník plánují organizátoři spojit se soutěží Nápad roku, který už 13 let vyhledává úspěšné startupy.

Laboratoř Nadace Vodafone

Inkubátor pro slibné technologické projekty a nápady, které zlepší život větší skupině lidí.

Zaměřuje se na pomoc s rozjezdem projektu, zprostředkuje konzultanty i napojení na komunitu investorů, případně vstup firmy na trh.

V minulosti laboratoří prošly například projekty Záchranka (oficiální aplikace Záchranné služby a dalších), Rekola (sdílená kola pro cestování po městě), BlindShell (mobily pro nevidomé), AfaSlovník (pomoc pro lidi po mrtvici) nebo mobilní aplikace Echo (ve spolupráci s Policií ČR pro pátrání po pohřešovaných dětech).

Letos na podzim startuje už osmý ročník.

Reklama

Doporučované