Hlavní obsah

Mayová odmítne druhé referendum o brexitu

Podle britských médií odmítne Mayová návrh k druhému referendu o brexitu.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová odmítne druhé referendum o brexitu. Podle britských médií dnes v parlamentu prohlásí, že nové referendum by bylo zradou důvěry v britský lid. Hlasů o vyvolání nového referenda o odchodu z Evropské unie však nadále přibývá. Patří mezi ně i někteří spolupracovníci předsedkyně vlády. Hlasování o dojednané dohodě s EU minulý týden Mayová zrušila. Většina členů vládního kabinetu si myslí, že dohoda je skrze parlament neprůchozí.

Článek

Nejbližší spolupracovníci Mayové se podle médií pokoušejí v posledních dnech premiérku přesvědčit k vypsání nového plebiscitu. Šéf jejího úřadu Gavin Barwell či její de facto zástupce David Lidington podle zdrojů listu The Daily Telegraph dokonce již začali připravovat podklady pro možné opakované hlasování. K němu v posledních dnech vyzývá stále více politiků i veřejných osobností, včetně expremiérů Tonyho Blaira či Johna Majora.

Podle Blaira je po 30 měsících vyjednávání a vládě v chaosu logickým závěrem dát poslední slovo lidu. Přesto obdivuje premiérčino odhodlání dál pokračovat, když proti dohodě, kterou s Evropskou unií vyjednala, stojí tolik poslanců.

„Nezrazujme důvěru britských občanů snahou uspořádat další referendum,“ prohlásí podle zdrojů řady médií premiérka, která dnes bude poslance informovat o výsledcích bruselského summitu. Premiérka dodá, že by nové všelidové hlasování neposunulo Brity nikam vpřed proti tomu minulému.

Britští voliči předloni v červnu rozhodli o vystoupení z Unie, podle zastánců nového referenda však tehdy neměli informace o důsledcích odchodu, které vyplouvají na povrch až se složitostí současných vyjednávání.

Rostoucí nervozitu ve vládních řadách způsobuje podle médií fakt, že většina členů kabinetu i dalších lidí z okolí Mayové považuje dohodu dojednanou z EU za neprůchodnou v parlamentu.

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn chce Mayovou přimět, aby nechala o dohodě Dolní sněmovnu hlasovat ještě tento týden, a pokud premiérka odmítne, labouristé podle listu The Guardian zvažují okamžitě vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Minulý týden premiérka odvolala hlasování v parlamentu o dojednané dohodě s Evropskou unií. Ještě před hlasováním totiž bylo jasné, že by ji poslanci zamítli.

Reklama

Související témata:

Doporučované