Hlavní obsah

Metropolitní opera prověřuje světoznámého dirigenta kvůli obtěžování

Světoznámý dirigent James Levine obviněn ze sexuálního obtěžování.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Kauza, která se týká světoznámého dirigenta a někdejšího hudebního ředitele Metropolitní opery Jamese Levina.

Článek

Světová kampaň proti sexuálnímu násilí má další případ. Newyorská Metropolitní opera zahájí podle agentury AP vlastní vyšetřování kauzy, která se týká světoznámého dirigenta a někdejšího hudebního ředitele Metropolitní opery Jamese Levina.

Loni v říjnu ho ve městě Lake Forest ve státě Illinois obvinil ze sexuálního obtěžování muž, který je nyní ve středním věku. Uvedl, že uvažoval o hudební kariéře a dirigent ho prý pozval do New Yorku na konkurz. Poté mu nějakou dobu posílal dárky, aby ho nakonec přiměl k sexuálním „experimentům”.

Představitelé Metropolitní opery uvedli, že když je policie ohledně případu před rokem kontaktovala, Levine obvinění popřel.

Podrobnosti z policejní zprávy o Levinově případu byly poprvé zveřejněny v sobotu na webových stránkách listu New York Post. 

Muž, který dirigenta obvinil, řekl, že jeho vztah s Levinem pokračoval až do dospělosti a že mu Levine později dával i peníze, když se ocitl ve finančních potížích. „Uváděl mě do rozpaků, vzbuzoval ve mně pocit viny,” vypověděl muž. „Zraňovalo mě to, cítil jsem se ztracený, ochromený,” dodal. 

Levine, kterému je nyní 74 let, patří k nejvýznamnějším světovým dirigentům. V letech 1986-2004 vykonával funkci uměleckého ředitele Metropolitní opery a do dubna 2016 byl hudebním ředitelem této newyorské scény. Odešel, protože trpí Parkinsonovou chorobou, která ho při práci stále více limitovala.

Reklama

Doporučované