Hlavní obsah

Mezi sexuální asistenty pro postižené přibyli i muži. Klientky je ale zatím nevyužívají, říká žena, která pomáhá handicapovaným s intimitou

Postižení si už mohou vybírat, jakou sexuální asistentku preferují, řiká Zychová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sexuální asistenci pro lidi s postižením nově v Česku nabízejí i muži. „Je dobře, že tam ti muži jsou, že je to vyvážené, i když zpětná vazba bohužel je, že zatím ženy toho nevyužívají,” říká Věra Petlanová Zychová, která seznamuje postižené s jejich sexualitou.

Článek

Na sexuální asistenty se obracejí buď přímo lidé s handicapem, nebo jejich rodiče. Mezi jejich klienty ale patří i senioři nebo seniorky. Donedávna přitom takové služby nabízely jen ženy.

„Asi to chce nějaký čas, aby ty ženy začaly oslovovat ty muže, nabo samozřejmě i muži ty muže,” myslí si Zychová.

Ta jako sexuální asistentka pro lidi s hadicapem má jasnou hranici, za kterou už nejde, a to je poskytnutí pohlavního styku. Muži jako asistenti to podle ní budou mít ve své praxi náročnější.

Celý pořad Výzva s Věrou Petlanovou Zychovou:

Jak pomáhá sexuální asistentka postiženým? Video: Seznam Zprávy

„Mají to těžší už jenom tím, že jsou muži. Tam mít ten respekt k té ženě a dávat jí obrovské pole pro to, aby se vypovídala, aby otevřela to srdce, aby nalezla ten vztah a tu důvěru, je mnohem těžší než my ženy k mužům. To vidím i sama, že bych potřebovala mnohem víc času, abych našla k někomu vztah a důvěru,” dodává asistentka.

Poptávka po takových službách podle ní roste. „Teď jak je nás víc, tak i v těch krajích jsou různé asistentky, takže člověk má větší možnosti, těm lidem je to blíž, je dobré, že jsme různé ženy a máme různé služby,” popisuje současný stav

Co obnáší práce sexuální asistentky? Jaké jsou reakce okolí? A jak komunikují s klienty? Podívejte se na celou Výzvu s Věrou Petlanovou Zychovou.

Reklama

Doporučované