Hlavní obsah

Microsoft zkouší zvýšit důvěryhodnost voleb. Šifrováním volebních lístků

Foto: Shutterstock.com

Microsoft chce zvýšit důvěru v americký volební systém. Ilustrační foto.

Reklama

USA si na bezpečný průběh voleb potrpí víc než kdy dřív. Vývojářská společnost Microsoft nabízí software, který má za cíl zvýšit důvěru ve volební systém. Díky šifrování bude pro hackery ještě těžší pokusit se ovlivnit volby.

Článek

Společnost Microsoft přišla s nástrojem, který má zvýšit důvěryhodnost amerických voleb. První oficiální testování softwaru s názvem ElectionGuard se konalo koncem března minulého roku ve Wisconsinu. Microsoft v roce 2018 spustil „Program obrany demokracie“, jehož součástí je zmíněný nástroj, který by měl zabránit cizímu vměšování se do voleb.

Loňské volby prezidenta Spojených států kvůli větší míře korespondenční volby vyvolávaly otázky ohledně důvěryhodnosti průběhu sčítání hlasů. Americká vláda rovněž zjistila, že se některé státy, například Rusko, snažily zasahovat do prezidentských voleb s cílem podkopat důvěru voličů v demokratický proces. „Nemyslím si, že v historii nastala důležitější doba pro poskytovatele volebních technologií, aby se pokusili zabudovat tento software do svých systémů. Jeho hlavní schopností je zvýšení důvěry občanů ve volební proces,“ řekl pro server CNN Business Tom Burt, zodpovědný v Microsoftu za bezpečnost a důvěru zákazníků.

Slibné spojenectví dvou firem

Přední výrobce technologií ve čtvrtek oznámil spolupráci s hlavním poskytovatelem volebních technologií ve Spojených státech, firmou Hart Intercivic. Společnost Hart poskytuje svůj volební systém úředníkům ve více než 500 jurisdikcích v 17 amerických státech.

Společnosti uvedly, že díky této dohodě se firma Hart stane prvním významným dodavatelem volebních technologií, díky kterému budou voliči vědět, že jejich hlasovací lístky byly sečteny správně. Společnost Hart již vyjednává s volebními úředníky, se kterými již spolupracuje, o testování softwaru ElectionGuard v nadcházejících volbách. Microsoft doufá v rozšíření zájmu o program a jeho použití ve Spojených státech, ještě před prezidentskými volbami v roce 2024.

„Věříme, že musíme neustále přemýšlet nad tím, jak technologie mohou zajistit bezpečnější a transparentnější hlasování. Partnerství se společností Microsoft je proto velkým krokem,“ uvedla pro CNN Business Julie Mathis, generální ředitelka společnosti Hart Intercivic.

Software odhalí cizí zásah

Co se amerických voličů týče, hlasovací systém Hartu samotný průběh tamních voleb příliš nezmění. Voliči na určených volebních místech vyplní buď hlasovací lístek, nebo vyberou své volební preference na přístroji a vytisknou je. Poté vloží svůj hlasovací lístek do skeneru od společnosti, který je vybaven softwarem ElectionGuard, který lístky zašifruje.

ElectionGuard jednotlivě zabezpečuje každý hlas procesem zvaným „homomorfní šifrování“. Po uzavření volebních místností program umožní sčítání hlasů a dešifrování výsledků, aniž by se musely dešifrovat jednotlivé lístky. Díky tomu se snižuje pravděpodobnost manipulace s hlasy. Pokud by chtěl někdo upřednostnit určitého kandidáta, musel by projít obtížným dešifrováním každého lístku, aby věděl, který hlas případně změnit.

Samotní úředníci si budou moci ověřit, zda se někdo nepokusil o manipulaci, a to díky ověřovací aplikaci. Pokud aplikace vyhodnotí neočekávaný zásah do průběhu voleb, měla by sčítací komise ověřit výsledky pomocí „záložních“ papírových lístků.

Software je postaven na předpokladu, že je nemožné se stoprocentně vyhnout nechtěným vlivům. ElectionGuard tedy alespoň zajistí, že volební úředníci okamžitě zjistí pokus o hackerské napadení systému.

Reklama

Doporučované