Hlavní obsah

Miláček Němců a Zemanův protipól odchází

Gauck a Zeman

 

Reklama

Loučí se německý prezident Joachim Gauck. Druhý mandát odmítl ze zdravotních důvodů.

Článek

Stalo se to v létě 2015, při návštěvě jednoho z center berlínské technologické scény, rozsáhlého sídla několika start-upových firem.

Joachim Gauck se podle reportérů magazínů Spiegel zeptal s rozpaky hostitelů, jestli by se prohlídka nemohla omezit na přízemí. Bolelo ho koleno a bál se, že by nevyšel do schodů. Zhruba v této době dospěl německý prezident k rozhodnutí, kvůli kterému v příštích dnech opustí úřad.

Navzdory jistému úspěchu při druhé kandidatuře, navzdory přemlouvání svého okolí i politických špiček, navzdory fascinující oblibě mez Němci - s Gauckem jsou jich spokojené celé tři čtvrtiny.

Oficiálně odchází 76letý prezident, aby jeho zdravotní potíže nepoškodily vážnost úřadu. Možná ale Joachim Gauck jednoduše chce odejít v nejlepším. Zámeček Bellevue, sídlo německých prezidentů, opouští s aplausem navzdory tomu, že jeho zdejší začátky nebyly vůbec snadné.

Ješitný pastor

Kněz, disident z bývalé NDR, hlavní dohlížitel nad vyrovnáním se Německa s ostudným dědictvím Stasi. Tyto charakteristiky dělají z Gaucka na první pohled „pana čistého“, morální svědomí národa.

Gauck sám ale v mnoha rozhovorech tento mýtus cupoval na kusy.

Pusťte si také (článek pokračuje pod videem): Duel Trump - Merkelová začal. Půjde i o výplatní pásky Čechů

Duel Trump - Merkelová začal. Amerika první, ale Německo druhé být nehodlá.Video: Martin Jonáš

Je pravda, že vystudoval teologii a působil jako pastor v oficiálně ateistické NDR. Sám ale přiznává, že teologie byla volbou z nouze (studovat vysněnou žurnalistiku a aspirovat na práci v propagandistické mašinerii nedávalo mladému muži smysl). Víc než samotné bohosloví ho fascinovala možnost vystupovat na veřejnosti. „Ano, jsem ješitný,“ přiznává muž, jehož kázání špiclové Stasi sledovali od roku 1974. V jednom momentu agent doporučil Gauckovo „rozleptání“. Tento terminus technicus označoval v žargonu tajné policie zlomení nepohodlné osoby metodami psychické šikany a v krajním případě i fyzickým útokem, třeba záměrně chybným lékařským zákrokem. Nezdá se ale, že by velitelé Stasi Gauckovo rozleptání povolili.

Gauckův úřad

Coby kněz se dokázal pohybovat v šedé zóně, do přímého konfliktu s mocí se pustil až v okamžiku, kdy se komunistický režim zmítal v předsmrtných křečích. O jeho další veřejné kariéře rozhodla zčásti náhoda – ta ho přivedla do výboru pro vnitřní bezpečnost v porevolučním parlamentu a ve výsledku také do instituce, které se nakonec začalo říkat jeho jménem.

Tzv. „Gauckův úřad“ dostat za úkol vypořádat se s dědictvím Stasi. Gauck byl na očích veřejnosti, vystupoval v médiích a už v té době si pohrával s myšlenkou na prezidentský úřad.

Ani jeho soukromý život neodpovídá představě o vzorném a skromném knězi. Se svou první ženou se nikdy nenechal rozvést, od roku 1990 žijí odděleně. Jako první dáma s ním do Bellevue vstoupila jeho partnerka, novinářka Daniela Schadtová.

Láska na třetí pohled

Proti jeho politickým plánům se ale postavila jiná žena, která by s ním coby sousedka z východoněmeckého Rostocku měla na první pohled sdílet určitou solidaritu - Angela Merkelová. Jeho kandidaturu „zařízla“ hned dvakrát.

V roce 2004 dostal přednost ekonom Horst Köhler, v roce 2010 Christian Wulf. O obou si kancléřka myslela, že je zvládne zkrotit snáz než svobodomyslného pastora. Oba skončili ve funkci předčasně a dosti neslavně.

Horst Köhler podal demisi náhle a impulzivně, neunesl kritiku, která se na něj snesla poté, co hájil angažmá německých vojáků v zahraničí.

Christian Wulf odcházel s ostudou a podezřením z korupce. Přestože se později ukázalo, že se vyjma kamarádíčkování s bohatými byznysmeny ničeho vážného nedopustil, na prezidentském úřadu v okamžiku jeho demise lpěla pachuť politikaření, která překrývala veškerou kýženou důstojnost.

Napotřetí Angela Merkelová kývla. Nelitovala. Po trochu neohrabaných začátcích se Gauck v prezidentském úřadu zabydlel a začal jeho potenciál využívat s nonšalancí, ve kterou doufal málokdo.

Magoři z NPD

Srdce většiny Němců si získal svým důstojným a uklidňujícím vystupováním, a to i přesto, že se několikrát odvážil na nebezpečnou půdu. Ve svém prvním velkém projevu hájil, stejně jako Köhler, německé angažmá ve světě. Na rozdíl od svého nešťastného předchůdce sklidil aplaus. Jeden z jeho výroků dokonce skončil před ústavním soudem. Prezident stoupence krajně pravicové NPD označil za „magory“. Tribunál ale žádost extremistů o omluvu zamítl.

V průběhu největší zkoušky jeho úřadu, migrační krize, nedržel Joachim Gauck vždy basu s kancléřkou. Proti jejímu „my to zvládneme“ se postavil s opatrnějším výrokem: „Naše srdce jsou široká, ale naše možnosti omezené." Přesto vztah s letitou souputnicí a také soupeřkou dospěl k překvapivému happy endu. Nakonec to byla právě Angela Merkelová, která Gaucka přemlouvala, aby se druhého mandátu ujal.

Reklama

Související témata:
Joachim Gauck

Doporučované