Hlavní obsah

Miliardář Buffett investuje do farmacie. Zbavil se naopak akcií Applu

Foto: Profimedia.cz

Americký investor Warren Buffett.

Reklama

Miliardář Warren Buffett investuje do farmacie. Respektive společnost Berkshire Hathaway, která „Věštci z Omahy“ patří, v současnosti posílá miliardy dolarů do výrobců léků, včetně velkých jmen, jako jsou Merck nebo Pfizer.

Článek

Investiční společnost provozovaná miliardářským investorem Warrenem Buffettem vsadila během třetího čtvrtletí letošního roku na farmaceutické společnosti 5,7 miliardy dolarů, v přepočtu tedy více než 115 miliard korun. Důvod? Odvětví zaujímá ústřední místo v boji proti pandemii koronaviru, tvrdí Berkshire Hathaway.

Společnost koupila akcie farmaceutických společností AbbVie, Pfizer, Bristol Myers Squibb a Merck podle údajů amerického regulačního úřadu v období mezi letošním červencem a zářím. Do každého investovala zhruba dvě miliardy dolarů. U společnosti Pfizer pak šlo o vložení prostředků v hodnotě dalších 140 milionů dolarů.

Buffett si tak může připsat další úspěšnou investici k dobru. Právě farmacie totiž devadesátiletého obchodníka dostala v indexu nejbohatších podle agentury Bloomberg na osmé místo, s čistým jměním 88 miliard dolarů.

Buffettova sázka na americký farmaceutický průmysl je považována za krok správným směrem i odborníky. Za dobré znamení podle analytiků Bloombergu lze považovat například oznámení Pfizeru a firmy Moderna, které jsou součástí Buffettových investic, že jejich předběžné výzkumy naznačují, že vakcíny proti covidu-19 fungují obě z více než devadesáti procent.

Největší podíl v akciovém portfoliu Berkshire si však stále drží Apple, který v něm má hodnotu téměř 114 miliard dolarů (2,5 bilionu korun). Tam se ale miliardář nedávno 36,3 milionu akcií zbavil.

Kromě Applu odprodala Berkshire část investic v bankách Wells Fargo a JP Morgan. Zbavila se také části podílu v poskytovateli dialyzačních služeb DaVita a v těžební firmě Barrick Gold.

Zvýšila naopak podíl v některých už vlastněných společnostech, jako je Bank of America, síť maloobchodů Kroger nebo automobilka General Motors, a nakoupila akcie mobilního operátora T-Mobile US.

Oznámení Buffettovy investice do 2,41 milionu akcií T-Mobilu US za zhruba 276 milionů dolarů výrazně zvedlo po skončení obchodování jejich cenu. T-Mobile US je stejně jako český T-Mobile členem mezinárodní skupiny Deutsche Telekom.

Investice Berkshire Hathaway se zájmem sledují investoři na celém světě. Z údajů pro SEC nelze vyčíst, zda všechny oznámené obchody uskutečnil sám Buffett, který má ve firmě na starosti největší investice typu Coca-Coly, Applu a Bank of America. Nyní 90letý hvězdný investor dříve uvedl, že investice pod jednu miliardu dolarů často provádějí dva další investiční manažeři Berkshire.

Reklama

Doporučované