Hlavní obsah

Miliardář Igor Fait otevírá kasu pro fond nakupující tovární haly

Foto: Jet Investments

Hlavní postava brněnské skupiny Jet Investment Igor Fait.

Reklama

Pokud věříte průmyslovým realitám a středoevropskému průmyslu vůbec, můžete se svézt na investici spolu s miliardářem Igorem Faitem. Od neděle začíná vybírat peníze do zatím ojedinělého realitního fondu.

Článek

Prodejte mi své nemovitosti, ale zůstaňte v nich podnikat. To je hlavní vzkaz byznysmenům od investora Igora Faita, jenž je zakladatelem brněnské skupiny Jet Investment a podle Forbesu zároveň patří mezi stovku nejbohatších Čechů. Ostřílený investor, který se dosud zaměřoval a zaměřuje především na kupování, spravování a následné prodávaní firem, si vyšlápne do trochu jiného oboru. Který navíc v Česku nemá zatím investiční tradici.

„Z vlastní praxe víme, že efektivní správa majetku se může pro podnik stát břemenem, zvlášť tehdy, když na sebe váže příliš velké finanční prostředky nebo nadměrné úsilí a čas. Promyšlený prodej nemovitého majetku tedy může být pro podnik naopak vítanou finanční injekcí do jeho hlavní činnosti a zásadním impulsem k rozvoji core byznysu,“ říká Igor Fait.

Igor Fait

Zakladatel a spolumajitel investiční skupiny Jet Investment.

Skupina spravuje tři private equity fondy Jet 1-3 a realitní fond Jet Industrial Lease. Soustředí se na podíly v průmyslových firmách a na průmyslové nemovitosti v Česku, na Slovensku, v Německu, Rakousku či Polsku.

Fait začínal v devadesátých letech jako obchodník s cennými papíry.

Investuje do umění, zakládá si na dobré pověsti, má dům na Mallorce.

V Brně vlastní Fait Gallery, podporuje Dobrého anděla či Vizi 97.

Forbes jeho jmění odhaduje na 3,8 miliardy korun.

Fond s názvem Jet Industrial Lease tedy hodlá nemovitosti kupovat, vyplatí za ně dosavadnímu majiteli peníze na ruku a zároveň od něj začne vybírat nájemné. „Model, kdy nemovitostní zázemí podniků vlastní, spravuje a rozvíjí specialista na reality, zatímco vlastník podniku se věnuje pouze podnikání, je na západ od nás, například v Německu nebo Rakousku, zcela běžný,“ komentuje inspiraci v zahraničí partner Jet Investment Libor Šparlinek.

Zároveň upozorňuje na to, že z daňového hlediska se budova odepisuje až 50 let a pozemek se neodepisuje vůbec. „Přitom nájemné je možné uplatnit jako nákladovou položku ze 100 procent v každém účetním období. V zahraničí tohle již hodně podniků pochopilo a před vlastnictvím preferuje pronájem,“ dodává Šparlinek.

Jet Investment od počátku listopadu začíná nabírat spoluinvestory, kteří do fondu vloží své peníze. V prvním roce chce na nákupy a rozvoj průmyslových nemovitostí vybrat hlavně od českých investorů jednu miliardu korun, do pěti let pak chce investovat dalších zhruba 14 miliard.

Minimální výše vkladu je 5 milionů korun, nižší investice bude možné uskutečnit prostřednictvím partnerské investiční skupiny Conseq. Očekávaný roční výnos otevřeného fondu s investičním horizontem 5 a více let se má pohybovat ve výši 8 procent, pochopitelně není nijak garantovaný.

Sami čtyři partneři Jet Investment včetně Igora Faita se ale na investici do fondu budou podílet v prvním roce zhruba patnáctiprocentním vkladem. Jinak řečeno, nebudou jen v pozici správců, ale budou mít v byznysu vlastní peníze. Vizí fondu je stát se významným vlastníkem nemovitostí v celé unii. Primárně se začne rozhlížet ale po Česku a okolních státech.

Reklama

Doporučované