Hlavní obsah

Milion panikařících lidí kvůli omylu. Havaj slíbila změnit systém varování před raketovým útokem

Omylem odeslaná varovná zpráva o útoku rakety na Havaj způsobila paniku (video: AP/KHON).

 

Reklama

Lidé na Havaji v sobotu obdrželi varovnou zprávu o útoku balistické rakety, která se blíží na ostrovy. O chvíli později přišla další zpráva, že se jedná o chybu. Varování však stihlo způsobit paniku po celých ostrovech. Havajský guvernér chce provést okamžité kroky k tomu, aby se taková situace neopakovala.

Článek

Havajský guvernér David Ige slíbil změnu v systému varování před raketovým útokem poté, co v sobotu lidé na Havaji obdrželi falešnou zprávu o útoku balistické rakety.

Do mobilních telefonů lidé obdrželi zprávu varující před okamžitou hrozbou útoku. V textu bylo také zdůrazněno, že se nejedná o cvičení. Falešný poplach byl chvíli po odeslání odvolán s tím, že se jedná o omyl. Nicméně zpráva stačila na ostrovech vyvolat paniku a na sociálních sítích pozdvižení.

Guvernér nově jmenoval brigádního generála Kennetha Hara, aby dohlédl na přezkum postupů při mimořádných událostech. Úřady chtějí provést okamžité změny a poskytovat obyvatelům a turistům takové informace, aby k takové panice již nedošlo.

CNN s odvoláním na Davida Iga uvedla, že zprávu odeslal zaměstnanec havajské agentury pro mimořádné situace. Při střídání směn omylem zmáčkl špatné tlačítko.

KLDR tvrdí, že její rakety mají dostatečný dolet, aby zasáhly i kontinentální USA. Americký ostrovní stát je severokorejskému území nejblíže, na Havajské ostrovy by severokorejská raketa dopadla asi 20 minut po startu.

Reklama

Související témata:

Doporučované