Hlavní obsah

Milionáři protestovali před Bezosovými domy. Chtějí vyšší daně pro bohaté

Foto: flickr.com

Majetek Jeffa Bezose přesahuje 185 miliard dolarů.

Reklama

Nejbohatší muž světa opět doplatil na svůj postoj k daním. Před jeho domy demonstrovali další bohatí, kteří zastávají vyšší zdanění nejbohatších lidí a také firem, jako je Amazon.

Článek

Milionáři vyšli do amerických ulic. Protestovali před domy nejbohatšího muže světa a šéfa Amazonu Jeffa Bezose v New Yorku a ve Washingtonu. Bezosův majetek ve výši 185 miliard dolarů podle demonstrantů znamená, že by miliardář měl platit vyšší daně.

Bezos sice podporuje zvýšení daně z příjmů právnických osob, ale jeho společnost Amazon čelí kritice, protože se dlouhodobě vyhýbá daňovým povinnostem. Firma v únoru roku 2020 zaplatila pouze 9,4procentní federální sazbu daně z příjmu, což je méně než polovina 21procentní sazby dané zákonem.

Protest uspořádala organizace Patriotic Millionaires, v níž jsou bohatí lidé, kteří usilují o politické změny v daňové politice. Server The Guardian uvedl, že skupina zdůraznila například plán administrativy prezidenta USA Joea Bidena na zvýšení korporátní daně pro Američany, kteří vydělávají nad 400 tisíc dolarů ročně.

Členové skupiny Patriotic Millionaires vydělávají většinou nad milion dolarů ročně nebo vlastní aktiva v hodnotě vyšší než pět milionů dolarů. Zrovna v den, na který ve Spojených státech připadalo odevzdání daňového přiznání, uspořádali demonstraci s billboardy popsanými například heslem „zdanit bohaté“.

Protesty se měly konat také před washingtonským domem senátora a předsedy republikánské menšiny Mitcha McConnella nebo před newyorskou kanceláří senátora a předsedy demokratické menšiny Chucka Schumera a dalších politiků.

„Skončíme tak s několika bohatými a spoustou chudých lidí, ale to nefunguje. Není to způsob, jak vést udržitelnou společnost,“ řekl pro The Guardian předseda Patriotic Millionaires Morris Pearl.

Bidenova administrativa navrhuje zvýšit sazbu daně z příjmu právnických osob z 21 procent na 25 až 28 procent. „Větší smysl dává vyžadovat po lidech, kteří z našeho systému těží nejvíce, aby reinvestovali větší procento svého přebytečného bohatství zpět do systému,“ říká Erica Payne, prezidentka Patriotic Millionaires.

Příjmy z navrhované daně by pomohly financovat Bidenův plán na vylepšení infrastruktury, bydlení a na bezplatné předškolní vzdělávání dětí.

Reklama

Doporučované