Hlavní obsah

Bidenův záchranný balíček chce zdanit bohaté. O kolik by přišel Bezos?

Foto: Forbes

Nová daň by se týkala stovky tisíc nejbohatších Američanů, mezi kterými je i Jeff Bezos.

Reklama

Majetek nejbohatších Američanů se během pandemie ještě znásobil. Senátoři teď navrhují jejich bohatství zdanit, což by mohlo zafinancovat většinu Bidenova záchranného balíčku. O kolik by kvůli dani přišli Bezos nebo Musk?

Článek

Během pandemie se prohloubila propast mezi nejbohatší a nejchudší vrstvou obyvatelstva. Ke zmenšení majetkových rozdílů v USA by mohla přispět nová „ultramilionářská“ daň, kterou v pondělí navrhli američtí senátoři.

Daň by se dotkla pouze 100 tisíc nejbohatších domácností. Podle serveru CNBC by představovala sazbu dvě procenta z majetku nad 50 milionů dolarů a tři procenta z majetku nad jednu miliardu dolarů. Senátorka Elizabeth Warrenová o dani prohlásila, že odpovídá „jen dvěma centům na každý dolar při majetku v hodnotě 50 milionů dolarů“.

Podle senátorky by polovina z příjmů z této daně pocházela od miliardářů, jejichž celkové bohatství během pandemie narostlo dohromady o více než jeden bilion dolarů. Mezi ně patří i nejbohatší muž světa a zakladatel Amazonu Jeff Bezos, šéf Tesly Elon Musk a další.

Pokud by miliardáři platili daň už za rok 2020, Bezos by dlužil 5,7 miliardy dolarů. Po zdanění by mu zůstalo čisté jmění ve výši přes 185 miliard dolarů.

Elon Musk by v tomto případě dlužil 4,6 miliardy dolarů a jeho zbývající majetek by činil více než 148 miliard dolarů. Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates, který patří k propagátorům vyššího zdanění bohatých, by musel zaplatit 3,6 miliardy a šéf Facebooku Mark Zuckerberg tři miliardy dolarů.

„Samotná daň z majetku miliardářů by mohla financovat téměř tři čtvrtiny celého záchranného pandemického balíčku prezidenta Bidena ve výši 1,9 bilionu dolarů, který v současné době čeká na schválení Senátu,“ uvedl Chuck Collins, ředitel Programu pro nerovnost Institutu pro politická studia.

Kritici však tvrdí, že tato daň nemusí být v souladu s ústavou. Navíc argumentují tím, že většina evropských zemí od daní z majetku upustila, protože z nich získaly nižší příjmy, než očekávaly. Miliardáři a milionáři se jim také snadno vyhýbali.

Podle ekonomky Ericy Yorkové z Centra federální daňové politiky by se měly Spojené státy poučit ze zkušeností ostatních zemí. „Daň z majetku by čelila mnoha administrativním problémům a problémům s dodržováním předpisů, jako jsou daňové úniky a obcházení daňových povinností. Není jasné, jestli bude finanční úřad schopný vybírat daň z majetku efektivně,“ myslí si Yorková.

Někteří milionáři a miliardáři volali po vyšším zdanění majetku už dříve. Například v otevřeném dopise s názvem Milionaires for Humanity vyzývali vlády, aby jim zvýšily daně. Mohli by tak svými penězi přispět k boji s pandemií. Mezi signatáři je například vnučka Walta Disneyho Abigail Disneyová, spoluzakladatel společnosti Ben & Jerry's Jerry Greenfield nebo britský filmař Richard Curtis.

Reklama

Doporučované