Hlavní obsah

Amazon změnil postoj. Bezos žádá v USA vyšší firemní daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: wikipedia

Jeff Bezos začal podporovat návrhy Bílého domu na zvyšování daní.

Reklama

Nejbohatší muž světa Jeff Bezos podporuje zvýšení korporátní daně, které navrhuje prezident USA Joe Biden. Šéf Amazonu je přitom často kritizován, protože jeho společnost neodvádí daně tak, jak by měla.

Článek

Zakladatel a ředitel společnosti Amazon Jeff Bezos se dlouho nepřidával k miliardářským spolkům, které odkazují majetek charitě, ani nevolal po zvednutí daní bohatých jako jeho „kolegové“. Nyní ale začal podporovat zvýšení korporátní daně ve Spojených státech.

Bezos podle serveru BBC přivítal, že americký prezident Joe Biden prosazuje zvýšení daně z 21 procent na 28 procent. S její pomocí by se mohl zaplatit plán na zlepšení infrastruktury v USA, který zahrnuje modernizaci silnic, přístavů, vodovodů a internetové sítě.

Podle Bidena je právě Amazon příkladem firmy s miliardovými zisky, která státu platí příliš málo. Technologický gigant už dříve čelil obviněním, že se placení daní vyhýbá. Podle Institutu pro daně a ekonomickou politiku Amazon loni odvedl na daních z příjmu 9,4 procenta.

Nejbohatší muž světa však návrh na zlepšení dopravy podporuje. „Uvědomujeme si, že tato investice bude vyžadovat ústupky ze všech stran, a to jak v určení toho, co má zahrnovat, tak i v tom, jak se zaplatí. Těšíme se, až se republikáni a demokraté sejdou a najdou správné, vyvážené řešení, které udrží nebo zvýší konkurenceschopnost USA,“ uvedl ve svém prohlášení Bezos.

Postoj Amazonu se liší od názoru ostatních podnikatelů a také republikánů, kteří se již vyjádřili proti novému zvýšení daní. Podle jejich názoru by poškodilo ekonomický růst. Republikáni s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem v roce 2017 snížili korporátní daň z 35 na 21 procent. Zároveň slibovali zlepšení infrastruktury, ale na to nedošlo.

Bezos ve svém prohlášení rovněž napsal, že Amazon podpoří i další daňové návrhy Bílého domu. Kromě navýšení korporátní daně Biden chystá i úpravu výjimek, které společnostem umožňují vyvádět zisky do zahraničí.

Ačkoli Bezos souhlasí se zavedením vyšších daní, jeho společnost čelila útokům na své daňové praktiky. Amazon totiž patří mezi 91 nejvýdělečnějších firem, které hledají různé kličky, aby nemusely platit federální daně z příjmů.

V letech 2017 a 2018 Amazon nezaplatil žádné daně z příjmů. V předminulém roce státu odvedl 162 milionů dolarů, i když jeho zisky za jedno čtvrtletí šly do miliard. Vyplývá to z údajů Institutu pro daně a ekonomickou politiku.

Reklama

Doporučované