Hlavní obsah

Ministr Herman: Přímo prezident mi řekl, že setkám-li se s dalajlamou, mého strýce nevyznamená

 

Reklama

Přímým trestem pro ministra kultury Daniela Hermana za to, že se setkal s dalajlamou, má být to, že prezident příští pátek nepředá jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. K nejnovějšímu vývoji se Herman vyjádřil v podvečer ve studiu Seznamu, jméno Miloše Zemana pak vyslovil v Událostech, komentářích v ČT.

Článek

„Řekl mi to přímo pan prezident,” uvedl Herman v České televizi na otázku, kdo z Hradu mu hrozil, že v případě schůzky s dalajlamou nebude jeho strýc vyznamenán. Prezident prý vyzval ministra ke zrušení schůzky na slovenském velvyslanectví při společenském setkání a před svědky.

„Velice panu prezidentu záleželo na tom, abych se s Jeho Svatostí nesetkal,” řekl Herman.

Herman už v rozhovoru pro Seznam potvrdil, že jeho strýc Jiří Brady nakonec na seznamu lidí, které prezident ocení během státního svátku 28. října, není. V rozhovoru okomentoval vývoj událostí, které spustilo přijetí dalajlamy na Ministerstvu kultury, především následnou pročínskou reakci sociálnědemokratických politiků, kteří vydali prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů.

Mluvčí Hradu: Ministrovy špinavosti

Agentura ČTK přes den napsala, že ke zrušení schůzky s dalajlamou vyzval ministra kultury Hermana Hrad. V případě, že se s ním sejde, neudělí prezident Miloš Zeman jeho strýci státní vyznamenání. Později na tato slova reagoval Zemanův mluvčí. „Měl by se za své výroky stydět," řekl na ministrovu adresu Jiří Ovčáček.

Podle Ovčáčka nebyl žádný seznam oceněných oficiálně ani neoficiálně uveřejněn a Zeman se dnes vyznamenanými nezabýval. Na otázku, zda tedy Herman neříká pravdu, když uvádí, že pokud by se nesetkal s dalajlamou, jeho strýc by dostal vyznamenání, prezidentův mluvčí odvětil, že nekomentuje jméno a nezná seznam vyznamenaných. „Komentuji mimořádně nevkusné a nevhodné jednání a výroky ministra Hermana," uvedl. K doplňující otázce, zda je možné, že někdo z Hradu podobnou nabídku ministrovi sdělil, Ovčáček odvětil, že „špinavostmi ministra Hermana" se Hrad „opravdu nebude zabývat".

I tyto velmi ostré výroky mluvčího Hradu okomentoval ministr Herman ve studiu Seznam Zprávy (viz hlavní video).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Deníku řekl, že v seznamu osobností, které 28. října převezmou na Pražském hradě státní vyznamenání, a které spolupodepisoval, jméno Bradyho nebylo. Z vyjádření nevyplývá, kdy premiér dokument podepsal.

Dalajlama přijel do Prahy na konferenci Forum 2000. Z politiků se sešel s lidovci. Na půdě Ministerstva kultury se setkal mimo jiné s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem, ale premiér Sobotka označil tuto akci za soukromou iniciativu lidoveckých politiků.

Později čtyři nejvyšší ústavní činitelé - prezident, premiér a oba šéfové dvou komor parlamentu - vydali společné pročínské prohlášení, které vyvolalo bouřlivou reakci.

Osmaosmdesátiletý strýc Daniela Hermana Brady prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holocaustu píše a přednáší po celém světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované