Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví Vojtěch má policejní ochranu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Před domem, kde ministr bydlí, hlídkuje policejní vůz - podle svědků už nejméně dva týdny. Adam Vojtěch informaci o přidělené policejní ochraně zatím nepotvrdil ani nevyvrátil.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ve vládě za ANO) má podle informací Seznam Zpráv dočasně přidělenu policejní ochranu.

Zprávu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před domem, kde v Praze bydlí, hlídkuje podle svědků i podle zjištění redakce policejní vůz.

Ministerstvo zdravotnictví ani policie přesto nedaly na konkrétní dotaz, zda byla ministru Vojtěchovi ochrana přidělena, jednoznačnou odpověď.

„Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ nechtěl informaci potvrdit ani vyvrátit mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl.

„K osobám, které mají přidělenu dočasnou policejní ochranu, se nikdy nevyjadřujeme. Je to z taktických důvodů, ale i z hlediska práv chráněné osoby,“ reagoval pak na dotaz Seznam Zpráv mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Z jakých důvodů by měl být ministr Vojtěch chráněn, není známo. Podle zdrojů Seznam Zpráv však čelil on i jeho rodina v poslední době blíže neupřesněným výhrůžkám.

O Vojtěchově policejní ochraně svědčí už zmíněná skutečnost, že před činžovním domem na pražských Vinohradech, kde ministr žije, několik dnů hlídkuje policejní auto. Bylo na místě i s dvěma policisty také dnes ráno, jak si osobně ověřil reportér Seznam Zpráv.

„Policisté tu jsou už téměř dva týdny, auto stojí proti domu téměř nonstop,“ uvedl manažer jedné z firem, která má v lokalitě Vojtěchova bydliště své kanceláře.

Členům vlády poskytuje Policie ČR buď dočasnou, nebo trvalou ochranu. Dočasnou v minulých měsících dle dostupných informací měli přidělenu i předchozí ministři zdravotnictví Roman Prymula a Jan Blatný. Podle dostupných informací to souviselo s opatřeními vlády v boji proti epidemii covid-19, která část společnosti razantně odmítá.

Trvalou policejní ochranu má ze zákona vybraný okruh ústavních činitelů. Z vlády je to momentálně vedle premiéra ještě ministr vnitra, obrany, zahraničí, spravedlnosti a financí. Seznam se stále rozšiřuje. Letos v květnu k nim z rozhodnutí Babišova kabinetu přibyl ještě ministr průmyslu a obchodu. Tedy Karel Havlíček.

Hlavní důvod rozšíření počtu trvale chráněných osob je podle vlády ten, že byl Havlíček „dlouhodobě vystaven ohrožení své osoby, a to zejména s ohledem na činnosti související s problematikou rozšíření stavby nových jaderných bloků“. V příslušném vládním materiálu se také píše, že je ministrovi v poslední době stále „častěji vyhrožováno likvidací jeho osoby“.

Kromě výše uvedených ministrů mají nárok na policejní ochranu také prezident a předsedové obou komor parlamentu.

Reklama

Doporučované