Hlavní obsah

Covid sílí. Zpřísňovat se nebude, nakazili se hlavně neočkovaní, říká Vojtěch

Foto: David Neff

Hospitalizovaných s covidem-19 zatím výrazně nepřibývá, v nemocnicích nyní leží přes 200 lidí. (Ilustrační foto.)

Reklama

Epidemická situace v Česku se opět výrazně zhoršila. Podle Ministerstva zdravotnictví se ale vývoj dal očekávat, brzdit pomocí nových opatření nyní neplánuje. Data ukazují významný podíl neočkovaných mezi pacienty.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Počet nově nakažených koronavirem ve čtvrtek přesáhl 900 případů. Vzrostlo i reprodukční číslo a průměrná týdenní incidence se vrátila na data z konce května. Reakce vlády ale ani zdaleka nepřipomíná dění z loňského roku.

Podle Ministerstva zdravotnictví je situace navzdory aktuálním údajům oproti loňsku odlišná a vývoj se dal očekávat. Jak pro Seznam Zprávy potvrdil šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO), utažení opatření se nechystá. „V současné době situaci pečlivě sledujeme a vyhodnocujeme. V tuto chvíli nepřipravujeme žádná mimořádná opatření,“ uvedl ministr v SMS.

Dodal, že už dříve opakovaně upozorňoval na možný nárůst počtu nakažených.

„I proto tak často připomínám význam očkování a dodržování vyhlášených opatření. Důležité je, že se potvrzuje, že očkování funguje. Zátěž nemocnic zatím není zásadní, ale důležité je upozornit na to, že v nemocnicích končí s těžkým průběhem z 80 procent lidé bez očkování,“ doplnil.

Jak ukazují aktuální data, ve čtvrtek bylo nově nakažených 917 lidí, z toho 711 neočkovaných (77,5 %). Průměrný věk pozitivních neočkovaných byl 28 let. Kromě toho ve stejný den přibylo na nemocničních lůžkách 16 lidí, 13 z nich nebylo očkováno ani jednou dávkou vakcíny. Celkem je nyní v nemocnicích kvůli covidu hospitalizováno 219 lidí, z toho 35 ve vážném stavu.

Pro srovnání: před rokem leželo v nemocnici s covidem-19 přibližně tisíc lidí, ve vážném stavu jich bylo 200. Na tento týden také připadá zatím devět zemřelých, na minulý 13. Loni touto dobou umíraly zhruba dvě desítky nakažených za den.

Nakažení pražští školáci

Na to, že se počty nově nakažených mohou v následujících týdnech dostat i přes tisícovku, nedávno upozornil i šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. „Potenciál dostat se na podzim nad tisíc v tuto chvíli epidemie v populaci ještě má,“ zmiňoval ve Sněmovně.

Nejvíce nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za poslední týden hlásí Praha, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj. Ani ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová se ale nedomnívá, že je nyní třeba „brzdit“ a přijímat nová opatření.

„Myslím, že pokud by opravdu všichni dodržovali to, co platí, tak by to mělo stačit. Ale bohužel ta spolupráce lidí není v poslední době příliš vysoká. Byť musím Pražany pochválit, že se hodně snaží. Praha je totiž specifická svou velikostí a svou mobilitou, je tady i mnoho zahraničních návštěvníků, hostů, dělníků a tak dále. Proto také nejsou hodnoty v Praze optimální,“ řekla pro Seznam Zprávy.

Za celé září přibylo v metropoli 2 616 potvrzených případů nákazy, což bylo o tisícovku víc než v srpnu. Podle hygieničky Jágrové se ale nedá mluvit o výskytu větších ohnisek.

„Máme ohniska mezi školními dětmi a evidujeme i jeden domov pro seniory, kde je několik případů. Takže máme spíše taková drobná lokální ohniska. Měli jsme i stavbu, kde byli zahraniční dělníci. Nicméně ta drobná ohniska nejsou podstatnou částí šíření,“ popsala.

„Z těch jednotlivých věkových kategorií máme momentálně nejvíce postiženou kategorii dětí školního věku šest až 11 let, druhou nejvíce zasaženou kategorií je 12 až 15 let. Tam je nejvyšší podíl nemocných,“ uvedla hygienička. Věří, že se situace v nemocnicích dramatizovat nebude. „Ale je určitě potřeba se očkovat, zapomenout na vášně a většinou pofidérní důvody a opravdu se očkovat,“ dodala.

Reklama

Doporučované