Hlavní obsah

MMA vzorem českého sportu? Chce od vlády výjimku, jinak půjde za hranice

Foto: Profimedia.cz

OKTAGON MMA žádá Ministerstvo zdravotnictví o výjimku. Když ji nedostane, má alternativní plán.

Reklama

OKTAGON MMA pořádá turnaj smíšených bojových umění. Vláda sportovní akce sice zakázala, OKTAGON ale žádá o výjimku. Když ji nedostane, přesune veškeré akce do zahraničí. Turnaj bude za každou cenu, zní z organizace.

Článek

„V každém z nás je bojovník“ se objevuje na několika reklamních plochách největší československé organizace smíšených bojových umění. A přesně tak OKTAGON MMA také jedná. Vláda sice vystavila sportovním akcím stopku, MMA se ale nevzdává a před sobotním turnajem žádá o výjimku. Když ji nedostane, přesune vše z Brna do zahraničí.

„Jako všechny významné mezinárodní akce, které jsou už za rohem a nemají možnost své aktivity přeložit nebo zareagovat nějak jinak, usilujeme o udělení výjimky. Podobně jako ostatní věříme, že jsme k jejímu získání na dobré cestě,“ přiblížil Seznam Zprávám spolumajitel organizace OKTAGON Ondřej Novotný.

Výjimku přitom uděluje Ministerstvo zdravotnictví, proces by ale měla řídit Národní sportovní agentura. Ta má v současné době na stole hned několik žádostí a s resortem Romana Prymuly aktuálně vyjednává. Výsledek jednání bude prvním žadatelům o výjimku znám ve středu. Mezi nimi je právě i OKTAGON.

Mimo MMA momentálně o možnost pořádat sportovní akce v době jejich zákazu usilují například organizátoři mezinárodního ženského turnaje WTA 2020 J&T Banka Ostrava Open nebo fotbalové kluby reprezentující v evropských pohárech.

Kdo usiluje o výjimku pořádání sportovních akcí v době zákazu?

OKTAGON MMA, mezinárodní turnaje smíšených bojových umění (17. 10. 2020)

2020 J&T Banka Ostrava Open, mezinárodní ženský tenisový turnaj (19. - 25. 10. 2020)

AC Sparta Praha, FC Slovan Liberec, účastníci fotbalové Evropské ligy (22. 10., 26. 11., 10. 12. 2020)

Kdo může o výjimku usilovat do budoucna?

SK Slavia Praha, účastník fotbalové Evropské ligy (29. 10., 5. 11., 3. 12. 2020)

Mistrovství Evropy v judu (8. – 10. 11. 2020)

Světový pohár v cyklokrosu (15. 11. 2020)

Mistrovství Evropy tradičního karate (11. – 13. 12. 2020)

OKTAGON s pořadateli tenisového turnaje s dotací 528 500 dolarů do jisté míry spolupracuje. „Předložili jsme plány o vybudování bubliny, jakou známe z UFC nebo právě z turnajů WTA. Produkčně jsme spřáteleni s týmem promotéra ostravského tenisového turnaje Tomáše Petery, takže známe manuál WTA, podle kterého momentálně fungují i ty největší tenisové turnaje světa. Teď už záleží jen na Ministerstvu zdravotnictví,“ vysvětlil za OKTAGON Novotný.

„Aktivity MMA organizace OKTAGON bychom určitě podpořili jakožto významnou mezinárodní akci,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv Jakub Večerka, tiskový mluvčí Národní sportovní agentury.

OKTAGON je ale připravený i na krajní nouzi, tedy na případ, kdy by mu výjimka na pořádání sportovních akcí v době jejich zákazu udělena nebyla. „Pokud bychom výjimku nedostali, nezbylo by nám nic jiného než hledat zahraniční prostor, kde by akci bylo možné uspořádat. I kdyby byla jen desetina procenta šance, že akci můžeme uspořádat, tak se o to budeme snažit,“ zdůraznil Ondřej Novotný, spolumajitel organizace OKTAGON.

Dlouholetý propagátor smíšených bojových umění v Česku zároveň zdůraznil, že organizace z pořádání turnajů momentálně nic nevydělá, primárně jde organizátorům o bojovníky, kteří se sportem živí.

„Pokud jsme za rozumnou cenu, jež je stanovená, schopni vytvořit bublinu, ve které se budou pohybovat jen testovaní lidé a díky tomu pumpovat peníze do ekonomiky, má to smysl. Na lidi, v našem případě konkrétně na bojovníky, dopadá i ohromný stres. Většina z nich se pohybuje v bezpečnostním sektoru, pracovali jako ochranka. V této době jich hodně ale o práci přišlo, a nemají tak skoro co jíst. I když tedy nezískáme žádný výdělek, přijde mi, že má smysl bojovat za někoho, s kým jsem strávil nějaké roky, a zároveň i za celý segment showbyznysu,“ upozornil Novotný.

Reklama

Doporučované