Hlavní obsah

Modernizace trati do Zastávky má stavební povolení

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

První etapa modernizace a elektrizace trati z Brna do Zastávky u Brna má platné stavební povolení od Ministerstva dopravy. Majitelé hospody v Troubsku, kteří vydání povolení napadli, se stížností neuspěli.

Článek

Informoval o tom dnes server Zdopravy.cz.

Stavbu, která má zjednodušit dojíždění ze Zastávky, Rosic, Střelic a okolních vesnic do Brna, řadu let komplikoval spor se spolkem Voda z Tetčic. Řešil ho i soud. Když se spor vyřešil ve prospěch Správy železnic, podali stížnost spolumajitelé hospody. Tvrdili, že se stavba kvůli přeložení nástupišť dotýká jejich nemovitosti stojící u zastávky v Troubsku. Podle Správy železnic se ale stavba dotýká jen pozemku, který vlastní, nikoliv budovy, která patří stěžovatelům.

Stavbu má na základě výběrového řízení provést společnost Swietelsky a má stát zhruba dvě miliardy korun. Počítá se zdvoukolejněním zhruba 20 kilometrů dlouhé trati, s elektrizací a zvýšením rychlosti z 80 až na 120 kilometrů v hodině.

Díky stavbě se bude moct zkrátit interval v ranní a odpolední špičce a jízdní doba bude mírně kratší. Vzniknou také nové zastávky v Ostopovicích a v Brně-Starém Lískovci. Druhá jmenovaná zastávka zjednoduší cestu veřejnou dopravou do jihozápadní části Brna a do oblasti bohunického kampusu.

Součástí modernizace trati bude v Zastávce u Brna i stavba nástupiště pro Muzejní průmyslovou železnici do Zbýšova, díky kterému bude možné z běžného vlaku přestoupit na muzejní dráhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované