Hlavní obsah

Modrá vlna nebo medvědí pat. Co udělá s akciemi nový prezident USA?

Trump vs. Biden. Rozhovor o dopadech voleb s Petrem Novotným z Investičního webu.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V amerických prezidentských volbách jde o víc než jen o budoucí hlavu USA. Zásadní bude také složení Senátu. To vše pak může rozhýbat akciové trhy. A směrů není málo, říká Petr Novotný, jenž téma detailně sleduje.

Článek

Na předvolební americké klání plné meetingů, covidu, politických slibů i kauz a dvou prezidentských kandidátů – Donalda Trumpa a Joe Bidena – výrazně reagují kromě voličů a medií po celém světě také akciové trhy.

„Jak se blíží volby, jsou trhy více rozkolísané. Volatilita se sice nepřiblížila tomu, co bylo vidět v březnu, ale je hodně vysoko. Někteří investoři chtějí být možná více v hotovosti a čekají, jak vše dopadne. Většina profesionálních investorů každopádně sází na to, že 3. listopadu nad ránem našeho času výsledek nebude a o volbách nakonec rozhodne soud,“ popisuje aktuální dění na burzách Petr Novotný z Investičního webu, který téma propojení americké politiky a investic dlouhodobě sleduje.

Výsledky nastíní, kam investovat

Možné scénáře následného dění vypracovali také analytici Bank of America a je jasné, že v těchto volbách zdaleka nejde jen o prezidentské křeslo, ale také složení Senátu a Sněmovny reprezentantů.

„Jeden ze scénářů je, že vyhraje Trump a Senát ovládnou demokraté, či republikáni. Tady analytici Bank of America očekávají, že nastane stagnace a v zásadě se nebude vidět, kam se trhy dál posunou. Investoři by se tak měli držet spíše konzervativních titulů či dluhopisů,“ popisuje Petr Novotný.

Další možný scénář, který by si přál každý americký demokrat, nazývají analytici Bank of America Modrá vlna. „To znamená, že vyhraje Biden a demokraté ovládnou Senát. To se analytikům zdá jako nejlepší možnost pro akcie. Podle mého to tak jednoduché demokraté mít ale nebudou. A kdyby vyhrál Biden, ovšem Senát by ovládli republikáni, tak se bavíme o tzv. Medvědím patu. To je třetí možnost. Při ní analytici očekávají, že akcie půjdou dolů a nastane negativní nálada na trzích,“ popisuje další možnost Novotný.

Rozhodne o výsledcích až soud?

Negativní nálada je přitom pravděpodobná, neboť i americké prezidentské volby do velké míry ovlivnila epidemie nemoci covid-19 a oba kandidáti se nechali slyšet, že rozhodnutí o platnosti voleb nechají v případě vítězství toho druhého na soudu.

„Čtvrtý scénář je, že nebudeme znát výsledky voleb. Nejistota však přináší příležitosti a může dojít k nějaké korekci na trzích. Investoři, kteří nestihli nakoupit v březnu, se tak do trhu mohou vrátit a vybrat nějaké kvalitní akcie. Teď byla výsledková sezona a technologické akcie, i když jsou hodně vysoko, jsou schopné generovat zajímavé tržby a zisk. Tak proč si nepočkat na nákupní příležitost,“ radí Petr Novotný z Investičního webu.

Stejné otázky, rapidně odlišné odpovědi

Odlišně oba kandidáti přistupují ke stejným ekonomickým otázkám, jejich postavení se přitom dá vyčíst už z jejich přístupu k ochranným opatřením kvůli covidu-19. Zatímco Biden je vidět téměř vždy v roušce, druhý si ji nasadil jen v případě, kdy sám onemocněním procházel.

„U Trumpa je to jasné: co nejdříve otevřít ekonomiku, žádné lockdowny. Biden chce také otvírat ekonomiku, ale zároveň více testovat obyvatelstvo. Toto bude hlavní téma a možná je to i odpověď voličů, čemu dají v opatřeních oni přednost,“ dodává Novotný.

Oba prezidentští kandidáti chtějí každopádně ekonomiku stimulovat a zavádět různé podpůrné programy. Zatímco Joe Biden je chce platit z vyšších daní, Trump by naopak daně dál snižoval. Biden je také více otevřený mezinárodnímu obchodu a spolupráci, Trump chce naopak byznys a výrobu co nejvíce vracet do USA podle jeho sloganu „America First“.

Za Trumpa vzrostl dluh ale také indexy

Zatímco pro Joe Bidena by to byla první prezidentská zkušenost, Donald Trump už ji má za sebou, a vyčíst se tak dají konkrétní dopady jeho vedení na kapitálové trhy.

„Americké akcie měřeno Indexem S&P 500 jsou plus 70 procent od doby jeho nástupu do funkce. Pro porovnání Pražská burza se od té doby téměř nehnula, pokud se díváme na Index PX. Částečně rostly také americké dluhopisy o zhruba 18 procent. Technologické tituly jsou podle Indexu NASDAQ plus 140 procent, naopak mezi poraženými byla energetika za minus 50 procent,“ vyčísluje Petr Novotný.

Americký dluh se pak za vlády Donalda Trumpa zvyšoval podobně jako za předešlých demokratických prezidentů. Před čtyřmi roky byl dluh USA zhruba 19 bilionů dolarů, nyní je to 27 bilionů dolarů. Naopak v průběhu období Trumpa výrazně klesla nezaměstnanost Američanů. A to je věc, která může rozhodnout.

Reklama

Doporučované