Hlavní obsah

Mohl to být provokatér Antify, řekl Trump o muži svaleném policií

Incident na demonstraci v Buffalu.Video: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump dnes na Twitteru napsal, že 75letý demonstrant, jehož svalili minulý týden policisté na zem při protestu v Buffalu a způsobili mu poranění hlavy, byl zřejmě provokatér z hnutí Antifa.

Článek

Podle serveru The Hill prezidentovo prohlášení pravděpodobně vychází z reportáže krajně pravicového kanálu One America News Network (OANN). „Protestující v Buffalu svalený policií mohl být provokatérem Antify. Pětasedmdesátiletého Martina Guginoa odstrčili poté, co zřejmě skenoval policejní komunikaci, aby mohl vyřadit jejich zařízení,“ uvedl prezident o incidentu z minulého týdne.

Na videu natočeném jiným protestujícím je vidět Gugino, jak přichází k policistům a v ruce drží blíže neurčené elektronické zařízení. Policisté jej následně svalí na zem, Gugino po pádu na záda zůstane ležet a z hlavy mu začne vytékat krev na chodník. Kvůli incidentu čelí dva zasahující policisté obvinění z ublížení na zdraví a byli postaveni mimo službu. Podle prokuratury se však cítí být nevinní.

Trump v příspěvku rovněž napsal, že rychlost Guginova pádu neodpovídala tomu, jakou silou do něj policisté strčili. „Mohlo to být narafičené?“ dotázal se prezident. Newyorský guvernér Andrew Cuomo, v jehož státě se incident stal, na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že je Trumpovými slovy zhnusen. „Obvinil toho muže, že je spojen s Antifou, bez jediného důkazu,“ řekl. Cuomo dále uvedl, že Trump v nynější složité době nijak nepřispívá k uklidnění situace. „Přilévá benzin do ohně. Měl by se za ten tweet omluvit,“ dodal.

Prokurátor John Flynn, který dvojici policistů za událost stíhá, se k Trumpovu tweetu vyjádřit odmítl. Server Axios uvedl, že podobná teorie, jakou prezident zmínil, vznikla na krajně pravicovém blogu Conservative Treehouse a následně se objevila na kanálu OANN, který Trump ve svém příspěvku zmínil. Novinář Kristian Rouz, který píše rovněž pro ruský server Sputnik, v reportáži tvrdí, že se Gugino snažil skenovat policejní komunikaci. Rouz podle listu The Guardian nedávno udělal reportáž, podle níž je pandemie nemoci covid-19 „globalistickým spiknutím s cílem ustavit rozsáhlou kontrolu obyvatelstva“, které financuje americký miliardář George Soros.

Ve Spojených státech vypukly ke konci května mohutné protesty po úmrtí černocha George Floyda, který zemřel po tvrdém zásahu bělošského policisty. Na mnoha místech se demonstrace vyhrotily do násilných potyček s policií, žhářství a rabování. Trump krátce nato prohlásil, že za nepokoji stojí krajně levicová organizace Antifa (antifašistická akce), a uvedl, že ji federální vláda zařadí na seznam teroristických organizací.

Řada pozorovatelů však upozorňuje, že vláda pro toto tvrzení nepředložila žádné důkazy. Antifa je navíc decentralizovaným a různorodým hnutím, které nemá jednotnou organizační strukturu a vedení. Americké zákony také administrativě nedovolují označit za teroristickou žádnou vnitrostátní organizaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované