Hlavní obsah

Moravské Budějovice prominou poplatky za předzahrádky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravské Budějovice na Třebíčsku dočasně prominou podnikatelům poplatek za využívání veřejného prostranství jako předzahrádky restaurací.

Článek

Město chce, aby lidé mohli v případě otevření restaurací co nejvíc využívat venkovní prostory, ekonomická stránka je až druhořadá. Stejnou úlevu nabídlo město podnikatelům v pohostinství i loni, na poplatcích tak nevybralo asi 20 tisíc korun.

„Pro nás to nejsou velké peníze a ekonomicky by to asi unesli i podnikatelé, ale hlavní je tam zdravotní důvod. Chceme, aby lidé vůbec nevstupovali do provozoven a byli na předzahrádkách venku,“ řekl Bohumil Horník, vedoucí finančního odboru radnice. Poplatek Moravské Budějovice prominou do 30. září.

Některá města na Vysočině poplatek z předzahrádek zrušila úplně již před několika lety. Platí to pro Pelhřimov i Havlíčkův Brod, kde se poplatek neplatí už od května 2017, řekla jeho mluvčí Alena Doležalová. Od roku 2016 nevybírá poplatky za zábor veřejného prostranství na předzahrádky Třebíč. Podle mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisové to souvisí s opravou centrálního Karlova náměstí. „Poplatek se odpouští, protože jsme řekli, že po nich (provozovatelích předzahrádek) budeme chtít, aby na novém náměstí měly zahrádky jednotný design, tak aby si na to byli schopni našetřit,“ řekla Martakidisová.

Reklama

Doporučované