Hlavní obsah

Rusko se zlobí na starostu Řeporyjí. Je prý příšerný

Foto: čtk

Starosta Novotný s vlajkou Řeporyjí před ruskou ambasádou, kam na multikáře přivezl dopis pro prezidenta Putina

Reklama

Rusko považuje netečnost českých úřadů k plánům jedné pražské čtvrti na stavbu pomníku vlasovcům za zjevné nadržování zločinnému přepisování dějin. Řekla to mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Nápad na pomník vlasovcům označila za „naprosto příšernou iniciativu“, která slouží reinkarnaci nacismu. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček ve čtvrtek médiím řekl, že jeho úřad je s ruskou stranou v kontaktu, ale že jde o záležitost samosprávy, za kterou nemůže rozhodovat vláda.

Článek

Nepřehlédnutelná akce starosty pražské části Řeporyje Pavla Novotného pořádně nadzdvihla oficiální místa v Rusku.

Den poté, co Novotný na multikáře přivezl do budovy ruského velvyslanectví dopis pro ruského prezidenta Putina, ozvala se ruská diplomacie s protestem, že české úřady podporují mlčením stavbu pomníku vlasovcům.

Moskva to považuje za nadržování „zločinnému přepisování dějin“.

Příslušníky takzvané Ruské osvobozenecké armády, kteří pod velením generála Andreje Vlasova za války bojovali po boku Němců proti sovětských jednotkám, Rusko pokládá za zrádce a kolaboranty.

„Požadavky místních vedoucích (v Praze) provádět ve svých čtvrtích exteritoriální politiku nebudí patřičnou reakci Ministerstva zahraničních věcí České republiky a dalších úřadů, jejichž úkolem je zajistit, že stát splní ustanovení mezinárodních dokumentů podepsaných jeho jménem,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na tiskové konferenci.

„Není to ani filozofická, ani teoretická otázka, ani otázka názorů veřejnosti či historických preferencí, ale otázka mezinárodního práva a dodržování závazků státu. Hodnotíme to jako zjevné nadržování zločinnému přepisování dějin,“ zdůraznila mluvčí podle agentury TASS.

Příjezd multikáry před ruskou ambasádu.Video: Seznam Zprávy

Zacharovová také připomněla, že činy Andreje Vlasova a členů Ruské osvobozenecké armády vyhodnotil norimberský tribunál jako účast na válečných zločinech a na zločinech proti lidskosti, které jsou nepromlčitelné.

Ohledně zamýšleného pomníku Zacharovová dodala, že obvykle používá výrazy jako „pobuřující“ či „nepřípustné“, ale v daném případě jde podle ní o „naprosto příšernou iniciativu“. Cílem podle ní není jen obyčejné falšování dějin, ale „reinkarnace, vytahování z hrobu dějin neonacismu, fašismu a všeho, co s tím souvisí“.

„Teď se v Praze chystají oslavovat Vlasova jako hrdinu, a tak musí odstranit pomník Koněvovi a postavit pomník Vlasovovi,“ dodala mluvčí ruského ministerstva v narážce na záměr pražských úřadů odstranit památník sovětskému maršálovi Ivanu Koněvovi.

TASS připomněl, že s návrhem postavit pomník vlasovcům, z nichž část podpořila protinacistické Pražské povstání v květnu 1945, přišel starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný. O návrhu má zastupitelstvo rozhodovat 16. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované