Hlavní obsah

Motiv pro vraždu novináře Chášakdžího? Chtěl vytvořit digitální odboj. Saúdové jeho zprávy četli

Saúdská vláda měla přístup ke zprávám Džamála Chášakdžího.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Saúdská Arábie si objednala software, který umí rozkódovat zabezpečení aplikace WhatsApp. Novinář se saúdským disidentem probírali hrozbu, která plyne z osoby saúdského korunního prince, i možnosti vytvoření digitálního odboje.

Článek

Tajné služby Saúdské Arábie měly přístup ke zhruba čtyřem stům soukromých zpráv novináře Džamála Chášakdžího, ve kterých kritizoval saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, a plánoval vytvoření elektronické odbojové armády, kterou pojmenovali „kybernetické včely“. Saúdové se ke zprávám dostali prolomením ochrany kódovaných zpráv, které si Chášakdží vyměnil se saúdským disidentem žijícím v Kanadě Omarem Abdulázízem.

Informace přinesl server CNN, který zveřejnil některé ze zpráv a udělal rozhovor s Abdulázízem. Abdulázíz v rozhovoru uvedl, že odhalení zpráv bylo důvodem Chášakdžího vraždy, kromě toho řekl, že i jeho v Kanadě kontaktovali dva Saúdové, kteří ho pozvali na saúdskoarabskou ambasádu a nabídli mu práci.

Abdulázíz ale na Chášakdžího radu schůzku na ambasádě odmítl, místo toho se s muži sešel na veřejném místě, kromě toho se mu podařilo nahrát zhruba deset hodin jejich rozhovoru. Podle CNN, který má nahrávky k dispozici, oba muži v nahrávkách Abdulázízovi řekli, že ho pozorně sleduje saúdský korunní princ.

Saúdští disidenti spolu komunikovali přes aplikaci WhatsApp, která se zaštiťuje neproniknutelností jejich zpráv. Ochranu měla prolomit izraelská firma NSO Group, která na objednávku Saúdské Arábie vytvořila software, který umí rozklíčovat kódování zpráv. Na firmu podalo žalobu už několik osob z Kanady, Mexika a z Kypru.

Chyby v kódování zpráv odhalili vědci z univerzity v Torontu. Kromě toho zjistili, že saúdskoarabská vláda stejným způsobem sledovala ještě minimálně dvě další osoby, z nichž jedna pracuje pro Amnesty International. Organizace vzápětí potvrdila, že telefon jejich pracovníka byl skutečně zasažen spywarem.

Reklama

Doporučované