Hlavní obsah

Můj nový film je i o tom, že nacisté a komunisté jsou svi*ě, říká režisér Zlatého podrazu

Výzva s Radimem Špačkem: O novém filmu Zlatý podraz, éře komunismu i homosexualitě.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sto milionů korun – to je rozpočet nového českého filmu Zlatý podraz. Jeho režisér Radim Špaček ve Výzvě popisuje, jak komplikovaně vznikaly kostýmy nebo dobové míče na basketbal. Jeden putoval na natáčecí plac až z Pákistánu.

Článek

Atmosféru svého sportovního dramatu z poválečné Evropy s nikým neprobíral, protože „tu dobu v sobě nějak má“. Prý si dokáže velmi dobře představit, jak se v roce 1948 mohl po komunistickém převratu cítit pětadvacetiletý člověk.

Režisér Jakub Špaček přináší do českých kin film o přátelství, lásce, naději a basketbalu. „Jsem trochu střelec, věděl jsem, že do toho musíme jít naplno,“ popisuje své pocity před natáčením.

Nejdřív ale měl pochybnosti, zda do natáčení vůbec jít. Netušil, jestli se jako absolutní nesportovec dokáže do filmu o basketbalu ponořit. „Chytlo mě se na to koukat. Koš při natáčení jsem ale ani jednou netrefil,“ směje se Špaček.

Ve Výzvě Seznamu se vrací i ke svým filmovým začátkům, když po revoluci utekl točit do válečné Jugoslávie.

Mluví také o komplikovaném vztahu se svým otcem Ladislavem Špačkem i o tom, jak k sobě našli cestu po premiéře filmu Mladí muži poznávají svět natočeného právě během občanské války v bývalé Jugoslávii.

„Pozval jsem rodiče na premiéru a otec pochopil, že mi o něco jde, že nejsem hejsek, jenž paří po nocích po barech. Viděl, že věci, které dělám, mají nějaký smysl,“ rekapituluje Špaček.

Proč jeho otec Ladislav Špaček kdysi snědl svůj už podepsaný závazek spolupráce s komunistickou StB? A jak se Radimovi natáčelo v Sarajevu obklíčeném srbskými vojáky?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované