Hlavní obsah

Musím stranou, protože jsem žena. O reportérce CNN, která zaujala svět

Foto: Twitter Clarissy Wardové.

Britsko-americká novinářka Clarissa Wardová.

Reklama

„Trochu tu právě dráždíme tálibánské bojovníky,“ říká na kameru jednačtyřicetiletá reportérka CNN přímo z kábulské ulice. Na sobě má černý hidžáb a snaží se uklidnit ozbrojené muže, kterým vysvětluje, že má povolení natáčet.

Článek

Reportáže americko-britské novinářky Clarissy Wardové se během afghánské krize staly na internetu virálními. Zůstala jako jedna z posledních západních novinářů přímo v Kábulu a neohroženě se snažila informovat přímo z nitra dění. Před dvěma dny už matka dvou malých synů ale nastoupila do jednoho z evakuačních letů a odletěla bezpečně do Evropy.

Narodila se v Londýně britskému otci a americké matce. Rozdělena mezi Evropu a Spojené státy je dodnes. Vystudovala prestižní Yaleovu univerzitu, pracuje pro americkou stanici CNN, ale žije v britském hlavním městě.

„Je to klišé,“ popisovala v profilu časopisu Forbes událost, která ji přivedla k novinařině a zahraničnímu zpravodajství. Jedenáctého září 2001 sledovala pád newyorských Dvojčat v televizi a nemohla se odtrhnout. Výsledkem bylo, že se rozhodla ke své plynné francouzštině a italštině přidat také ruštinu a arabštinu. Dnes má ve svém jazykovém portfoliu navíc španělštinu a mandarínštinu.

Mediální kariéru začínala dva roky po newyorských událostech, a to ve stále ještě relativně nové televizní stanici Fox News. Od začátku ji to táhlo k zahraničnímu zpravodajství, podle svých slov je to kvůli její „neutuchající chuti“ po pochopení světa a po tom Američanům ukázat, co se děje po světě.

Vozila reportáže z Iráku, Sýrie, Pásma Gazy, Bejrútu i z pobřeží Indického oceánu po tsunami v roce 2004. V roce 2007 ale přešla ke konkurenční ABC News, která ji poslala jako zpravodajku do Moskvy. Poté pár let pracovala pro CBS News pro legendární pořad 60 Minutes.

V září 2015 oznámila stanice CNN, že Clarissu Wardovou, již ověnčenou cenami, přivítá ve svých řadách.

„Nepanikařím, v těchto situacích nesmíš panikařit. Kdo panikaří, by měl asi dělat jinou práci, protože by ho to přivedlo do velkých problémů. To ale neznamená, že jsem klidná i uvnitř. Jen je to můj způsob, jak se vypořádat se strachem – zklidním se a soustředím se,“ popisovala po telefonu svoje poslední kábulské dny Wardová pro magazín Esquire.

Její tým se rozhodl i po vniknutí Tálibánu do hlavního afghánského města v zemi zůstat a pokračovat ve zpravodajství. Vznikly tak dost unikátní záběry přímo z ulic.

Novinářka si ale za své reportáže z Kábulu vysloužila i kritiku republikánského senátora Teda Cruze. V jednom momentu totiž Wardová přímo v davu tálibánských bojovníků popisuje jejich chování: „Vyvolávají ‚smrt Americe‘ a zároveň se zdají být přátelští – je to neuvěřitelně zvláštní,“ říká v reportáži. Senátor vystřihl pouze tuto část a použil ji ke kritice celé CNN za „vzývání Tálibánu“. „Je tu ještě nějaký nepřítel Ameriky, kterého CNN nepovzbuzuje? (Navíc dobrovolně v burce.)“ tweetoval.

„Jsou chvíle, kdy je v pohodě nosit tričko a jsou chvíle, kdy je bezpečnější nosit šátek přes vlasy,“ popisovala Clarissa Wardová již skoro před deseti lety, proč přizpůsobuje své oblečení místu, ze kterého reportuje. „Když si vezmu těsné džíny, stávám se já předmětem zkoumání. Lidé se kolem mě srocují a civí na blondýnu. To není nápomocné ani k větší bezpečnosti, ani k novinářské práci,“ dodává.

Určitá kritika na ni padla ale i za reportování z Barmy, kde se na jaře odehrál vojenský puč. Její návštěva země ale nemohla proběhnout bez spolupráce s armádou, což kritizovali barmští odpůrci vojenského puče se strachem, že reportáže CNN budou sloužit propagandě. Wardová se sice snažila mluvit i s běžnými lidmi – ty ale bezprostředně nato zatkla armáda. Za to se novinářka omlouvala, přesto stanice CNN více než okolo samotného puče rámovala celé zpravodajství z Barmy okolo faktu, že je Wardová jedinou západní novinářkou, která se dostala na místo.

Od roku 2018 je ve vedení zahraničních reportérů CNN, a pokračuje tak ve šlépějích obdobně legendární zahraniční reportérky Christiane Amanpourové.

V prosinci minulého roku se Wardová podílela také na spolupráci se zahraničními novináři na vyšetřování otravy ruského opozičního lídra Alexeje Navalného. Bellingcat, The Insider, CNN a Der Spiegel přinesly důkazy o zapojení tajné služby FSB.

Na jaře minulého roku vyšly knižně její vzpomínky na novinářské cesty do zahraničí s názvem On All Fronts (Na všech frontách).

Z Kábulu se dostala v sobotu a pro televizní stanici popisovala celý průběh evakuace. Na záběrech jde nocí po letištní ranveji, ukazuje „vykuchané“ letadlo, do kterého se vejdou stovky cestujících, kteří v tureckém sedu sedí na zemi těsně vedle sebe. Clarissa Wardová mezi nimi, už bez hidžábu, podle svých slov „pokorná ke svému privilegiu odjet“.

Reklama

Doporučované