Hlavní obsah

Muzeum národopisu v Plzni čeká kvůli rekonstrukci velké stěhování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Velké stěhování čeká v příštím čtvrtroce Národopisné muzeum Plzeňska, které už přes 100 let sídlí v Chotěšovském a Gerlachovském domě. Ty patří k historicky nejcennějším domům v centru Plzně.

Článek

Díky dotaci EU se chystá několikaletá rekonstrukce propojených domů a vznik nových expozic za zhruba 120 milionů korun. Než si ale místo převezmou stavební firmy, musí muzejníci zabalit a připravit k transportu statisíce sbírkových předmětů, řekl Michal Chmelenský z muzea.

Původní plán počítal s tím, že muzeum bude otevřené do 17. ledna, a pak se začne připravovat na stěhování. S přípravami se nakonec mohlo začít o něco dřív díky vynucenému uzavření muzea kvůli koronaviru. Podle Chmelenského by se měly domy vyklidit nejpozději do května, aby si je v červnu mohla převzít stavební firma, která vyhraje výběrové řízení.

„Je to ohromné množství sbírkových předmětů. Když budeme stěhovat klasickým nákladním stěhovacím autem, tak jsme spočítali, že nám to vyjde přesně na tři měsíce, pakliže budeme jezdit třikrát v týdnu. A budeme rádi, když to za únor, březen a duben stihneme,“ poznamenal Chmelenský. Je třeba zabalit a připravit k přepravě obsah depozitářů, ale také rozebrat stále expozice. „Jsou to stovky tisíc sbírkových předmětů. Pohybuje se to od sbírky pohlednic až po rozměrné věci jako třeba nábytek,“ řekl. Na zabalení muselo muzeum koupit tři nákladní auta obalového materiálu.

Stavební část rekonstrukce má být hotová do roku 2023. I když projekt muzeum připravovalo pečlivě skoro 1,5 roku, při práci v historických domech se může narazit na nečekané potíže a rekonstrukce se může protáhnout. „Je potřeba předělat veškeré zastaralé inženýrské sítě - voda je tady vedena ještě v olovu, některé odpady jsou z konce 19. století,“ popsal Chmelenský. Pokud vše půjde dobře, novou stálou expozici začne muzeum instalovat v roce 2024. „Ta stálá expozice se rozšíří, bude jednou tak veliká. Budou expozičně využity unikátní prostory podkroví Gerlachovského domu, které dosud nebyly přístupné. Je tam moc pěkný zachovaný pozdně barokní krov, který se bude také restaurovat,“ popsal.

Národopisné oddělení bude v mezidobí pokračovat v generální inventarizaci předmětů a také připravovat scénář nové stálé expozice. Současnou expozici z dob zakladatele muzea Ladislava Lábka už lze samotnou považovat za historickou záležitost. Podle Chmelenského ale muzeum v nové expozici vsadí na moderní pojetí a na interaktivní prezentaci.

Sbírky budou po dobu rekonstrukce přestěhovány do záložních depozitních prostor.

Reklama

Doporučované