Hlavní obsah

Na arcibiskupské vinici v Hluku se pracuje na stříhání vinné révy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zaměstnanci společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž stříhají v těchto dnech vinice podniku na Uherskohradišťsku.

Článek

„Práce, při níž zbavují keře vinné révy nadměrného počtu plodných oček, je součástí přípravy na novou vegetační sezonu. Krátce po Novém roce začali stříhat vinici v Hluku, odtamtud se brzy přesunou na další arcibiskupskou vinici ve Velehradě. Do poloviny března by měli práce zvládnout,“ řekli výkonný ředitel společnosti Karel Smetana a její výrobní ředitel Michal Výstup.

V Hluku má vinice téměř sedm hektarů, ve Velehradě asi 5,5 hektaru. Stříhání vinné révy se stabilně věnují dva pracovníci, kterým nárazově pomáhají další zaměstnanci podniku. Musí vše stihnout dříve, než začne réva rašit. Řezu se částečně věnují už v létě. „V letním období se vylamují slabší letorosty. Zůstávají tam bujné, které pěkně rostou liánovitě do vrchu. Přes léto se to takzvaně vyláme z jedné třetiny a v zimě zbytek, na kterém byly hrozny. Ty se sklidí, vystříhá se starší dřevo a nechá se tam jeden letorost, který se ohne. A z toho tento rok, dá-li pán Bůh, bude další úroda,“ uvedl Výstup.

Vinici je podle něj třeba očišťovat od starších letorostů, takzvaných tažňů, každou zimu. „Když chceme redukovat její výnos, tak se dává menší tažeň, pokud chceme, aby byl výnos větší, tak se tažeň protahuje. My děláme mešní vína, takže radši jedeme na kratší tažně, abychom měli potřebnou cukernatost a kvalitu hroznů,“ doplnil Výstup.

Podle Smetany je pro stříhání vinné révy vhodné chladnější počasí, které panovalo například minulý týden. „Teď se teploty pohybují okolo pěti stupňů Celsia, což je ideální pro šíření houbových patogenů. Kluci proto po dokončení střihu na závěr každého dne rány zacelují speciálním přípravkem s fungicidními účinky,“ řekl Smetana. Pokud navíc mrzne, neztěžuje podle něj pohyb ve vinici bláto, kterého je nyní všude plno.

Na vinici v Hluku vysazované v letech 1997 až 2003 podnik pěstuje Rulandské šedé, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Cabernet Moravia, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Ve Velehradě má od jara 2019 vysazeny odrůdy Sylvánské zelené, Tramín červený, Chardonnay, Pálava, Sauvignon a Hibernal, z tamější vinice se však první úroda očekává až v příštím roce. Loni společnost vyrobila zhruba 55.000 litrů vína. Většina produkce pochází z révy vypěstované na vlastních vinicích, část ale i z hroznů, které podnik nakupuje od jiných pěstitelů.

Reklama

Doporučované