Hlavní obsah

Na Brněnské přehradě začala 75. plavební sezona, první lodí vyplulo 15 pasažérů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Odjezdem lodi Lipsko z přístaviště na Brněnské přehradě dnes začala 75. plavební sezona brněnského dopravního podniku. Na palubě je pro cestující k dispozici dezinfekce a je třeba mít respirátory.

Článek

Po každém okruhu zaměstnanci stoly, madla a další kontaktní plochy vydezinfikují, uvedla v tiskové zprávě mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. První loď vyplula s asi 15 pasažéry. Zatímco v loňském roce začínala sezona kvůli koronaviru o šest týdnů později, letos zvolil podnik opačnou strategii a zahájil ji o dva týdny dříve, než je zvykem. „Zejména o víkendech vnímáme zájem lidí o přepravu do oblíbených výletních lokalit, jako jsou Soběšice, Kohoutovice nebo právě Brněnská přehrada, a mnohdy musíme nad rámec jízdního řádu spoje posilovat. V případě přehrady zahájením plavební sezony odlehčíme spojům v blízkém okolí, proto jsme se rozhodli ji o dva týdny posunout,“ sdělil generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Dodal, že i s ohledem na omezené možnosti trávení volného času doufá v rekordní sezonu.

Lodě dopravního podniku loni převezly 243 000 cestujících, což je jen o 2000 méně než v roce 2019. „Při dodržení všech bezpečnostních opatření může být projížďka lodí vítaným zpestřením výletu a může vést k většímu a žádoucímu rozmělnění návštěvníků v okolí přehrady. Na palubě lodí budou platit stejná pravidla jako v celé městské hromadné dopravě, nutností je tedy nošení respirátoru,“ řekla primátorka města Markéta Vaňková (ODS).

V průběhu zimní přestávky provedli pracovníci DPMB pravidelnou údržbu lodí. „Na konci sezony jsme demontovali baterie z lodí a zapojili je na takzvané zimní udržovací dobíjení. Přes zimu jsme pak na lodích provedli kontrolu, servis a revizi elektro výzbrojí, servis všech systémů, ale také opravy interiéru a výstrojí plavidel, obnovili jsme nátěry a podobně,“ dodal vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Podnik pro letošní rok chystá oslavy 75. plavební sezony. V plánu jsou okružní plavby, prohlídky zázemí areálu lodní dopravy či prezentace ekologických vozů. Hlavní část připravuje s Teplárnami Brno, které na program zařadí například zkušební jízdy elektromobilů. Termín se bude odvíjet od epidemické situace. DPMB také na sociálních sítích v soutěžích postupně rozdá 75 plavebních jízdenek a hledá člověka, který se v Brně narodil 5. května 1946, tedy ve stejný den, kdy byl zahájen provoz lodní dopravy na přehradě.

Flotila dopravního podniku čítá sedm lodí, šest dvoupalubových a jednu jednopalubovou. Novinkou z loňského roku je zrekonstruovaná loď Morava, kterou zaměstnanci podniku sami sestavili v roce 1955 na břehu přehrady. Rovněž loni mohli poprvé cestující využít nové bezbariérové zastávky Sokolské koupaliště.

Reklama

Doporučované