Hlavní obsah

Na českého prezidenta čas nemá. Na východ Evropy ale Trump nezapomíná

Prezident Donald Trump navštíví Polsko, v Česku se nestaví.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Setkání s českým prezidentem měl v plánu již v dubnu, nakonec jej ale odložil na neurčito. Mezi možnými termíny je údajně září.

Článek

Americký prezident Donald Trump potvrdil svou první východoevropskou zahraniční cestu. Chystá se do Polska, kde se před summitem G20, jenž se koná v Hamburku, setká s polským protějškem Andrzejem Dudou.

Bílý dům chce návštěvou Polska upevnit americko-polské vztahy, s Dudou chce také prodiskutovat posílení kolektivní obrany NATO, jež je pro Spojené státy prioritou.

Polsko s USA vyjednává dodávky střel amerického protiraketového systému Patriot, ke konečnému podepsání smlouvy by mělo dojít do konce letošního roku. O systém má zájem i Rumunsko, jež má na svém území americkou protiraketovou základnu.

S rumunským prezidentem Klausem Iohannisem se Donald Trump setkal ve čtvrtek v Bílém domě. Na tiskové konferenci Trump již poněkolikáté vyzval všechny členské státy NATO, aby dostály svým finančním závazkům vůči Alianci.

Setkání s českým prezidentem Trump odložil

Pražský hrad již v prosinci informoval o plánované návštěvě Bílého domu. Setkání, jež údajně telefonicky inicioval Trump, se mělo uskutečnit v dubnu. Podle českého velvyslance ve Washingtonu Hynka Kmoníčka bylo ale kvůli nabitému rozvrhu amerického prezidenta odloženo.

Zatím není jisté, kdy ke schůzce dojde, mezi možnými termíny je například září, kdy se oba státníci zúčastní Valného shromáždění OSN.

Reklama

Doporučované