Hlavní obsah

Na Euru v Anglii sfouknul Bejbl pyšné Italy. V kvalifikaci na turnaj neodehrál ani minutu

Radek Bejbl zavzpomínal v Jiné lize na svou slavnou reprezentační kariéru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Radek Bejbl, úspěšný internacionál a reprezentant, se stal hostem pořadu Jiná liga. Bývalý záložník Slavie, Atlétika Madrid nebo Racingu Lens se rozpovídal zejména o své účasti na stříbrném Euru 1996. Ta se přitom nerodila lehce.

Článek

V kvalifikačních bojích o turnaj se totiž tehdejší záložník Slavie paradoxně neobjevil ani na jedinou minutu. „Kádr byl stabilizovaný a na mé pozici měl pevné místo Pavel Hapal,“ vysvětloval Bejbl.

Do Uhrinova týmu nahlédl v prosinci 1995, kdy byl nominován k přátelskému utkání v Kuvajtu. A když se pak Pavel Hapal začátkem ledna vážně zranil, otevřelo to najednou Bejblovi místo v základní jedenáctce. V ní pak začal nastupovat i na samotném turnaji v Anglii.

Nejvíce se Bejbl proslavil ve druhém utkání Eura proti Itálii, kdy Kukovu přihrávku s přehledem uklidil do branky. „Byl to můj nejdůležitější gól v kariéře. Po nepovedeném prvním utkání (s Německem – pozn. red.) ve skupině jsme měli motivaci jasnou, že musíme vyhrát – a to nás nakoplo,” vzpomíná Bejbl. Výhra 2:1 nad Itálií odstartovala spanilou jízdu české reprezentace, kterou ve finále zastavili až Němci.

Bejbl tak uzavřel famózní sezonu, ve které se Slavií získal mistrovský titul a došel s ní až do semifinále Poháru UEFA. Po úspěchu na Euru získal atraktivní angažmá v Atlétiku Madrid.

Tam se mimochodem posléze potkal i s trenérem Arrigem Sacchim, slavným stratégem, který na Euru v Anglii vedl italský tým, vyřazený už ve skupině i díky zmíněné Bejblově brance.

„Sacchi tehdy na začátku sezóny obcházel všechny hráče, u mě se zastavil a s takovým šibalským pohledem mi řekl: Tebe nemám rád. Pak se zasmál a dodal, že si to tenkrát na hřišti zasloužili.”

Poslední reprezentační utkání odehrál Bejbl v rámci kvalifikace o MS 2002 proti Severnímu Irsku. „Byl jsem zraněný. Pak to po mně převzal Tomáš Galásek, takový je fotbalový život. Máme spolu vynikající vztahy,“ usmívá se Bejbl.

Dnes je Radku Bejblovi 46 let a vede českou fotbalovou reprezentaci hráčů do 16 let.

Připomeňte si celý 10. díl Jiné ligy, který byl věnován české reprezentaci.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované