Hlavní obsah

Na Indii se řítí tropický cyklon, ohrozit může až šest milionů lidí

Cyklon Vayu zasáhne pevninu během 24 hodin.Video: Daniela Kučerová

 

Reklama

Až šest milionů lidí může být zasaženo tropickým cyklonem Vayu, který se žene na severozápadní Indii. Na pevninu by měl dorazit během příštích 24 hodin, píše CNN.

Článek

Mluvčí ministerstva vnitra oznámil, že má být evakuováno 300 000 lidí do 700 přístřešků. Školy v oblastech, kde se očekává zásah cyklonu, jsou do pátku zavřeny. Tropický cyklon Vayu může dosáhnout rychlosti 120 kilometrů za hodinu a stát se nejsilnější větrnou bouří v severozápadní Indii za poslední desetiletí. Vayu se dnes prožene 200 kilometrů západně od Bombaje a na pevninu v oblasti Gudžarátského státu dorazí zítra.

Na pomoc při evakuaci, pátrání a záchranných akcích bylo nasazeno 39 specializovaných jednotek po 45 členech a 34 armádních týmů. Vzhledem k hrozbě indická vláda a armáda nasadily týmy do akce už v úterý. Tropický cyklon Vayu se zformoval v pondělí. V úterý nad Arabským mořem dosáhl síly hurikánu. Tentýž den odpoledne vydalo centrum pro varování před tajfuny upozornění na příchod větru o rychlosti až 175 kilometrů za hodinu.

Silné tropické cyklony se jen zřídka dostanou tak daleko na sever od Arabského moře, jak je tomu v tomto případě. Za posledních 20 let Gudžarát nezažil žádnou hurikánovou bouři. Jestliže se předpověď průběhu cyklonu Vayu naplní, mohlo by se jednat o nejsilnější bouři od roku 1998, kdy oblast zasáhl vítr o síle 195 kilometrů v hodině. O život tehdy přišlo asi 10 000 lidí.

Před rozbouřeným mořem byli varováni i rybáři a obyvatelé žijící na pobřeží. Přívaly srážek a rozbouřená mořská hladina by mohly zaplavit nízko položená pobřeží Gudžarátu. Indické meteorologické oddělení obyvatele na pobřeží varovalo i před srážkami s úhrnem přes 200 milimetrů v kombinaci se silnými poryvy větru. Jedná se již o druhý tropický cyklon, který zasáhl Indii. V květnu se cyklon Fani prohnal blízko města Purí rychlostí 240 kilometrů v hodině. Padající stromy a zdi zabily několik desítek lidí, ale díky včasné evakuaci více než jednoho milionu lidí se podařilo udržet stav obětí relativně nízký.

Reklama

Související témata:

Doporučované