Hlavní obsah

Na místě prasečáku v Letech vyroste nový památník. Je to splátka dluhu, říká Šídlo

Foto: Muzeum romské kultury

Muzeum romské kultury tento týden představilo vítězný návrh památníku holokaustu Romů v Čechách. Má podobu lesa.

Reklama

Článek

Jindřich Šídlo se v podcastu Stopáž ohlíží za ostudnou historií památníku v Letech u Písku, kterému tento týden svitlo na lepší časy.

Na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku dosud stojí vepřín, který ale stát předloni koupil a letos plánuje zbourat. Na jeho místě do tří let vyroste nový památník podle vítězného návrhu ateliéru Terra Florida a Atelieru Světlík, který tento týden představilo Muzeum romské kultury.

„O téhle záležitosti píšu už od roku 1994. Dotáhnout to trvalo tak dlouho, protože to bylo prostě nepopulární. Nikdo nechtěl vzít stovky milionů a z pohledu běžného voliče ‚vyhodit je kvůli nějakým Romům z okna‘,“ připomíná Jindřich Šídlo v podcastu Stopáž.

„Za to, že prasečák půjde dolů, jsem fakt šťastný. Vždy jsem říkal říkal, že se to musí udělat, protože to je očista a očista něco stojí. Největší prasárna spočívá v tom, že se tahle část české historie tím prasečákem zastavěla a dodnes o ní mnoho lidí neví. Ten památník je splátka dluhu, kterou tahle země má,“ říká Šídlo.

Jak vyřešení celé záležitosti „pomohl“ Andrej Babiš? A kdo by měl podle Jindřicha Šídla památník otevřít? Poslechněte si v přehrávači od 27:30.

+2

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované