Hlavní obsah

Mezi více než 150 oběťmi havárie letadla v Etiopii byla i rodina známého slovenského politika

Mezi více než 150 oběťmi havárie letadla v Etiopii byla i rodina známého slovenského politika.Video: Jan Marek, Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

V Etiopii se v neděli ráno šest minut po startu z Addis Abeby zřítilo letadlo společnosti Ethiopian Airlines s více než 150 lidmi na palubě. Nikdo z nich podle oficiálních informací společnosti nepřežil. Letadlo letělo do Nairobi a byli v něm lidé z více než 30 zemí. Mezi oběťmi jsou čtyři Slováci – tři z nich jsou příbuzní poslance Antona Hrnka – manželka a dvě děti. České Ministerstvo zahraničních věcí nemá informace o českých obětech. Podle agentury AP byli v letadle lidé, kteří mířili do keňské metropole na akci OSN.

Článek

Pád letadla od Ethiopian Airlines nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Podle vedení aerolinek je mezi mrtvými 32 Keňanů a 17 Etiopanů, dále občané Británie, Francie, USA a Kanady. Čínská státní televize informovala, že v letadle bylo osm občanů Číny, podle keňských zdrojů bylo na palubě sedm Britů.

České Ministerstvo zahraničních věcí podle svého mluvčího Roberta Řeháka zatím nemá zprávy, že mezi cestujícími byli Češi. Aerolinky také potvrdily, že na palubě byli čtyři Slováci.

Pravda.sk informovala, že mezi nimi byla i manželka, dcera a syn známého slovenského politika Antona Hrnka, který je poslancem a někdejším místopředsedou slovenské Národní rady za SNS. Sám poslanec tuto informaci později oznámil na svém Facebooku:

„S hlubokým zármutkem oznamuji, že má drahá manželka Blanka, syn Martin a dcera Michala zahynuli při letecké katastrofě v Addis Abebě dnes v raních hodinách. Kdo jste je znali, věnujte jim tichou vzpomínku.”

Poslední z obětí ze Slovenska byla pracovnice charity. Všem pozůstalým kondoloval prezident Andrej Kiska.

Svědci uvedli, že letadlo začalo po dopadu hned hořet a že na místě vznikl tak velký žár, že se k místu mohli hasiči přiblížit až po několika hodinách. Na fotografiích je vidět rozrytá zem. „Všechno shořelo, nejdříve nad tím létaly vrtulníky,“ sdělil svědek.

Lidé čekající na příbuzné v Nairobi tvrdí, že jim tamní letiště neposkytuje informace. Keňský ministr dopravy James Macharia řekl, že úřady zatím nedostaly seznam pasažérů.

Boeing 737 MAX 8 odstartoval z Addis Abeby v 8:38 ráno (6:38 SEČ) a o šest minut později spadl v oblasti Bishoftu, vzdálené od hlavního města přes 60 kilometrů. Letadlo začalo hned hořet a hasiči a záchranáři se k němu nemohli několik hodin přiblížit. Stroj měl podle všeho potíže a pilot žádal při posledním kontaktu o povolení k návratu. Aerolinie ujistily, že šlo o pilota, který měl za sebou úspěšnou kariéru.

Některé z obětí mířily na konferenci OSN o životním prostředí, jež začne v pondělí a na kterou mají dorazit také francouzský prezident Emmanuel Macron a generální tajemník OSN António Guterres. Očekává se 4700 hlav států, ministrů a podnikatelů. AFP s odvoláním na své zdroje uvedla, že nejméně desítka obětí působila v OSN, mimo jiné v úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Na místo tragédie v Etiopii přijel premiér Abiy Ahmed, jehož úřad ráno jako první o nehodě informoval a kondoloval příbuzným obětí.

Úřad etiopského premiéra na Twitteru vyjádřil soustrast rodinám obětí. „Úřad předsedy vlády chce jménem vlády a etiopského lidu vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám, které ztratily své blízké, již byli dnes ráno v letadle Boeing 737 společnosti Ethiopian Airlines při pravidelném letu do Nairobi,“ stojí v twitterové zprávě. Lítost nad neštěstím vyjádřil na Twitteru také keňský prezident Uhuru Kenyatta.

Pátrání komplikuje rozsah nehody. Příčina je zatím neznámá

Týmy záchranářů a vyšetřovatelů prohledávají místo havárie a hledají na poměrně velké ploše zbytky letadla, z něhož se nezachoval žádný větší kus, poznamenala agentura AP.

Příčina pádu letadla jasná není. Podle letecké společnosti šlo o nové letadlo, které aerolinky získaly loni v listopadu. Společnost Boeing vyjádřila lítost nad nehodou a nabídla technickou pomoc při objasňování neštěstí. Také americká Národní komise pro bezpečnost dopravy (NTSB) hodlá vyslat do Etiopie čtyři své odborníky. Situaci sleduje rovněž Federální úřad pro letectví (FAA). Ve svém prohlášení oznámil, že je v kontaktu s ministerstvem zahraničí a chce se spolu s NTSB a etiopskými úřady účastnit vyšetřování.

Francie, která měla na palubě sedm občanů, mezitím oznámila, že formálně zahájila vyšetřování nehody. Pařížská prokuratura, která případ převzala, to zdůvodnila právě přítomností Francouzů na palubě zříceného stroje.

Odborníci považují Ethiopian Airlines za spolehlivou a bezpečnou společnost, i když v roce 2010 její letadlo spadlo rovněž krátce po startu v Bejrútu a zabilo se tehdy 90 lidí. Agentury připomněly, že stejný typ boeingu měl nehodu loni v říjnu, když spadl na cestě z Jakarty do Jávského moře se 189 lidmi na palubě. Firma Boeing tehdy vydala upozornění, že vadný senzor může posádce zkomplikovat ovládání stroje, což „může vést k nárazu do terénu”.

Kondolence vyjádřil i prezident Zeman a premiér Babiš

Jednotlivé země mezitím zveřejňují podrobnosti o obětech. Cestujícími byli například čtyři italští humanitární pracovníci, tři rakouští lékaři, tři ruští turisté nebo vysoký funkcionář keňského fotbalu.

Český prezident Miloš Zeman poslal po nehodě kondolenci etiopské prezidentce Zewde Sahleové-Workové. Premiér Andrej Babiš na Twitteru uvedl, že osobně vyjádřil soustrast slovenskému premiérovi Peteru Pellegrinimu. Setkal se s ním dnes na oslavách výročí vstupu zemí V4 do NATO. Kondoloval i ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Leteckou trasu mezi Addis Abebou a Nairobi využívají turisté mířící na safari ve východní Africe. Do letadel nastupují ale také čínští podnikatelé.

Reklama

Související témata:

Doporučované