Hlavní obsah

Na pražskou burzu vstoupí nová firma. Své akcie nabídne Česká zbrojovka

Foto: Jiří Komárek, JiriKomarek.net/Wikipedia.org

Budova České zbrojovky v Uherském Brodu.

Reklama

Na pražskou burzu vstupuje Česká zbrojovka Group, chce od investorů peníze na další rozvoj.

Článek

Na českou burzu vstupuje nový titul – veřejnou nabídku svých akcií oznámila společnost Česká zbrojovka Group (CZG).

„S ohledem na naše plány na další růst a rozvoj věříme, že dokážeme sehrát zásadní roli v očekávané konsolidaci segmentu ručních palných zbraní a stát se klíčovým partnerem pro ozbrojené složky a uznávanou prémiovou značkou v Evropě a Spojených státech amerických,“ uvedl k tomu prezident a předseda představenstva CZG Lubomír Kovařík.

Od chystané veřejné nabídky akcií si slibuje získání finančních prostředků k dalšímu růstu. Dodal také, že se tím také potvrdí firemní závazek podnikat transparentně a v souladu s normami zodpovědného řízení a správy společnosti.

Nabídka akcií bude sestávat z primární nabídky nových akcií v hodnotě až 75 milionů eur, které firma nově vydá, a sekundární nabídky stávajících akcií v hodnotě až do ekvivalentu přibližně dalších 75 milionů eur, které jsou zapsané na hlavním trhu (Prime Market) Burzy cenných papírů Praha od 1. června 2020.

Celková nabídka by tedy měla činit zhruba 150 milionů eur, což odpovídá zhruba polovině valuace celé společnosti. Společnost v tiskové zprávě zdůrazňuje, že si stávající akcionář ponechá ve skupině majoritu.

Prodeje rostou

Kromě záměru na vstup na burzu oznámila Česká zbrojovka také výsledky za první polovinu roku 2020. Zatímco v minulém roce zaznamenaly CZG a její dceřiné společnosti výnosy ve výši tří miliard korun, letos posunuly tuto laťku o 13,5 procenta na 3,4 miliardy korun. Počet prodaných kusů střelných zbraní letos vzrostl o 15,1 procenta na 228 205.

Reklama

Doporučované