Hlavní obsah

Na severu Čech sucho trvá, oblast leží ve srážkovém stínu

Foto: PxHere

Nejmenší půdní vlhkost, která může ohrozit sklizeň, bude do začátku prázdnin na Litoměřicku.

Reklama

Zemědělci na severu Čech očekávají kvůli suchu propad sklizně ozimých obilovin. Zatímco intenzivní srážky v minulých dnech nasytily krajinu na většině území Česka, v Podkrušnohoří a na Litoměřicku a Žatecku sucho trvá.

Článek

Déšť nicméně pomohl jarním plodinám. Sklizeň by mohla začít v obvyklém termínu.

Žatecko patří kvůli tzv. srážkovému stínu mezi nejsušší oblasti v zemi. „Ministerstvo zemědělství o tom ví, pokoušíme se vymyslet nějaký přijatelný dotační titul,“ řekl předseda krajské agrární komory Jaroslav Brožka.

Intenzivní sucho v dubnu a na začátku května se podle něj výrazně podepsalo na ozimých plodinách, v kraji se pěstuje hlavně ozimá pšenice. „Kde byla trochu spodní voda, je klas normální, kde nebyla, je to znát,“ podotkl Brožka. Déšť z posledních dnů pomohl jarní pšenici, kukuřici, řepce.

Velmi slabá byla první seč na lukách a pastvinách v podhorských oblastech, také tady nynější srážky ale podpořily růst. „Doufejme, že druhá seč vyroste, nicméně dohnat ztráty už nelze,“ řekl Brožka.

Žně by se mohly uskutečnit v běžném období. „To znamená, že první ozimé ječmene by se mohly začít sekat zkraje července,“ uvedl.

Foto: Intersucho

Mapky ukazují, jak se bude sucho na severu Čech postupně zhoršovat.

Z portálu Intersucho vyplývá, že sucho zmizelo úplně z povrchové vrstvy do 40 centimetrů a lokální problémy právě na Litoměřicku a Lounsku jsou patrné v hlubších vrstvách půdy, tedy od 40 centimetrů do jednoho metru.

„Nejmenší půdní vlhkost bude na Litoměřicku. I přesto budou tyto hodnoty odpovídat těm dlouhodobým. Mírně se bude zhoršovat situace i v hlubších vrstvách, ale stále na řadě míst bude půda i v hloubce 40–100 centimetrů nasycena. Celkově v dalších 10 dnech očekáváme, že bude dále půdní vlhkost odpovídat dlouhodobým hodnotám a pouze v některých lokalitách, jako je Litoměřicko, bude přetrvávat sucho v hlubších vrstvách,“ konstatují odborníci na portálu.

Podle předpovědi portálu na následující dva měsíce by se do 16. srpna měla situace zlepšit i v místech, kde v hlubších vrstvách půdy sucho zůstává. Podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu by následující čtyři týdny měly být teplotně průměrné až mírně nadprůměrné, srážky mají být průměrné. „Deficit v severních Čechách přetrvá s velkou pravděpodobností do září. Do konce listopadu je pak jen přibližně 30 až 70 procent naděje na normální či lepší než normální nasycení půdy na území České republiky,“ uvádí odborníci na portálu v dlouhodobé předpovědi.

Reklama

Doporučované