Hlavní obsah

Na Sibiři dál zuří obří požáry, demokrati vybírají Trumpova vyzyvatele a muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu

Polední zprávy z 1. srpna 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:00 – Sibiř je navzdory zapojení armády stále v plamenech

Lesní požáry na Sibiři neustávají, a to ani navzdory zapojení armády do hašení. Podle ruských hasičů a meteorologů se navíc situace v blízké době nebude zlepšovat, nadále má být sucho. Ruská vláda chce nyní zjistit, jestli požáry nebyly založeny úmyslně. Zplodiny můžou mít podle odborníků závažné dopady na klima.

02:30 – Sankce proti íránskému ministrovi zahraničí

Spojené státy americké zařadily íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa na sankční seznam. Podle Trumpovy administrativy je důvodem to, že je Zaríf tváří režimu, který se nebrání propagandě k podpoře jaderného programu a terorismu. Zarífa se, podle jeho vyjádření, zařazení na seznam nijak nedotkne. Nemá prý za hranicemi Íránu žádný majetek ani zájmy.

02:50 – Syn Usámy bin Ládina je mrtvý

Syn Usámy bin Ládina je mrtvý. S informací přišla americká média. Hamza bin Ládin je od roku 2017 na černé listině mezinárodních teroristů. V rámci teroristické organizace al-Káida vyzýval k boji proti Spojeným státům a Izraeli. Washington za informace vedoucí k jeho dopadení nabízel odměnu jeden milion dolarů. Okolnosti Hamzovy smrti média neupřesňují.

03:33 – Demokrati vybírají Trumpova vyzyvatele

Kdo z demokratů vyzve Donalda Trumpa? Ve Spojených státech v posledních dnech probíhají debaty demokratických kandidátů do prezidentských voleb v příštím roce. A o tom, jak tyto diskuze vypadaly a jaké jsou jejich výsledky, nám řekne novinář žijící v New Yorku Jan Zejn.

08:00 – Migrant s nakažlivou kožní chorobou

Policie v tomnto týdnu zadržela 16letého migranta na Pardubicku. Mladík pochází z Afghánistánu a má vysoce nakažlivou kožní chorobu. Policejní mluvčí Markéta Janovská pro server iRozhlas.cz uvedla, že migranta po ošetření převezli do zařízení v Bělé pod Bezdězem.

08:30 – Víme, kdo je muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu

Konec dohadům o postavě z Karlova mostu. Známe identitu osoby, která z vlastní iniciativy odstranila graffiti z pilíře. Miloslav Černý se odstraňováním sprejerských nápisů živí, k práci používá vysokotlaký proud horké vody spolu s působením páry.

10:00 – Nejlépe placení čeští sportovci

Nový žebříček pětadvaceti nejlépe placených českých sportovců. Forbes sečetl jejich výdělky od loňského července do letošního června. Téměř polovinu v něm zaujímají hokejisté, kteří se dostali i na přední příčky. Hned na pátém místě je Ondřej Palát, útočník amerického klubu Tampa Bay Lightning. Jeho hrubý výdělek za poslední rok Forbes sečetl na 154 milionů korun. Čtvrté a třetí místo obsadili hokejisté z Bostonu – David Krejčí a David Pastrňák. Ten je zároveň nejlépe bodujícím Čechem v NHL. Jakub Voráček, který se v žebříčku dostal na druhé místo, pak ve Filadelfii překročil hranici 200 milionů. První místo žebříčku patří fotbalu, a to konkrétně brankáři Petru Čechovi. S téměř 220 miliony korun je ale v žebříčku naposledy.

11:14 – Influenceři a vliv na děti

Pojídání pracích prostředků, plnění úst skořicí nebo vystupování z jedoucího auta. Influenceři, tedy lidé s velkým dosahem na sociálních sítích, jsou často vzorem mnoha lidí. Především pak dětí a náctiletých. A právě aktivity, které na sociálních sítích předvádějí, mohou být často nebezpečné. Ve studiu téma rozebere Jonáš Čumrik, na sociálních sítích známý jako Johny Machette.

Reklama

Doporučované