Hlavní obsah

Na škole v Jablonci vzniká ze stavebnice model Ještědu s rouškou

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na jablonecké střední průmyslové škole technické vzniká ze stavebnice Merkur zhruba metrový model Ještědu, s vysílačem a hotelem i s funkční kabinovou lanovkou.

Článek

„Model bude zahalen v roušce, aby symbolizoval současnou dobu,“ řekl učitel Tomáš Vacek, který model staví společně s Rudolfem Šrámkem z firmy ZF.

„Možná zůstane ten model už navždy složený a bude třeba i jako exponát v Technickém muzeu v Liberci, jako připomínka na tuto dobu,“ uvedl Vacek. Spolu se Šrámkem vede šestičlenný tým složený ze tří dětí základní a tří studentů střední školy, který se účastní soutěže T-profi zaštiťované hospodářskou komorou. I letos postoupil jejich tým do národního kola této soutěže, v níž se staví modely ze stavebnice. Kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem byl ale dubnový termín finále zrušen. „Epidemie nám soutěž překazila, tak jsme se prostor a čas, který vznikl, rozhodli vyplnit tím, že budeme z Merkuru vyrábět něco, co bude tu dobu připomínat,“ uvedl Vacek.

Vybrali si Ještěd jako dominantu Libereckého kraje. Děti do školy stále nechodí, a tak podle Vacka původní vize byla, že model s Šrámkem postaví sami, vyfotografují ho a pak nechají v červnu děti znovu postavit, až budou moci do školy přijít. Od toho ale nakonec upustili. „Vzhledem k tomu, že jsme zjistili, že je to hodně náročné, ta stavba, hodně jsme tam improvizovali, vymýšleli z hlavy, tak je necháme doladit nějaké věci, nějaké detaily na konci,“ uvedl Vacek.

Problém byl podle něj například vytvořit ze stavebnice tvar vysílače a hotelu, což je rotující hyperboloid. „Je to tak zvláštní geometrický tvar, že z těch merkuráckých dílů, které jsou víceméně přímky nebo nějaké zakřivené díly, tak je dost komplikované něco podobného vytvořit. Takže není to úplně hyperboloid, ale myslím, že každý kdo zná Ještěd, tak to v tom vidí,“ řekl pedagog.

Na vytváření modelu už podle něj strávili asi 20 hodin. Předpokládá, že do června se ho podaří dokončit. „Jsme už ve fázi, kdy nás čekají kosmetické úpravy,“ řekl. Hotová je stavba vysílače a hotelu, hrubá stavba kopce i obě stanice lanovky. „Aby to nebyl jen statický model, tak jsme vymysleli, že lanovka bude poháněná motorem a bude jezdit,“ dodal Vacek.

Reklama

Doporučované