Hlavní obsah

Na Slovanském ostrově je ode dneška hmatový model Pražského hradu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Model má sloužit zejména nevidomým a slabozrakým návštěvníkům, osahat si ho ale může kdokoliv a je prvním veřejně přístupným v hlavním městě. V sobotu jej slavnostně odhalili zástupci Rotary klubu, Prahy 1 a Sněmovny.

Článek

Stejný model je nově také ve vstupní bráně Lobkovického paláce na Pražském hradě.

Podle Václava Poláška, prezidenta Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, model přiblíží lidem, kteří nevidí, věci, které si nemohou představit. „Člověk, který normálně vidí, tak v zásadě obsáhne nějaký prostor. A člověk, který nevidí, tak ten prostor neobsáhne. Pro nevidomé lidi je i vysvětlení nějakých tvarů složité, zvláště pro ty, kteří jsou nevidomí od narození. A proto jsou takovéhle modely důležité, protože oni si lépe představí realitu,“ řekl Polášek, který si model hned vyzkoušel. Zaujal ho především dominantní chrám sv. Víta a prostor před ním. „Už se těším, až na to budu mít více času,“ dodal.

Iniciátorem vzniku modelu je Rotary klub Praha City. Podle jeho zástupců zobrazuje hlavní pražskou památku v měřítku 1:450 a obsahuje všechny výrazné architektonické prvky podle skutečnosti. Má elipsovitý tvar a rozměry 130 krát 60 cm. Stojí na asi 60 cm vysokém podstavci. Podle poslance Roberta Králíčka (ANO) organizátoři jednají také s jinými pražskými městskými částmi o vzniku dalších hmatových modelů.

Reklama

Doporučované