Hlavní obsah

Na stáncích ANO se kontrolují znaménka a zrak. Hnutí to započte do kampaně

Foto: twitter.com/strakovka

Premiér Andrej Babiš v kampani hnutí ANO vsadil na téma zdravotnictví a onkologie.

Reklama

Premiér Andrej Babiš vsadil ve finále předvolební kampaně na téma zdravotnictví. Ústecký region, kde kandiduje, využil jako laboratoř pro další regiony ANO. Voliči se na stáncích mohou nechat preventivně zkontrolovat lékařem.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Kvalitní a dostupné zdravotnictví. To je dle průzkumů pro voliče před sněmovními volbami nejdůležitější téma.

Hnutí ANO a zejména premiér Andrej Babiš na tuto kartu v závěrečné fázi kampaně hodlá vsadit. A to nejen kontroverzní a kritizovanou brožurkou o onkologické prevenci, kterou včetně Babišovy fotografie rozešlou zdravotní pojišťovny. Opoziční politici premiérovi vytýkají, že mnohamilionové náklady na brožuru měly zdravotní pojišťovny použít na skutečnou péči o nemocné.

Právě z ústeckého regionu, kde premiér kandiduje, vzešel v rámci ANO nápad na preventivní vyšetření znamének či zraku. Lidé jeví o kontroly v terénu zájem, takže nápadem se podle zjištění Seznam Zpráv inspirovaly i další regiony, konkrétně olomoucká a liberecká organizace ANO.

Preventivní vyšetření mateřských znamének a útvarů na kůži provede lékař. Pokud zjistí problém, doporučí zákrok. Hnutí dermatology zaplatí a kontrolnímu úřadu pro hospodaření stran a hnutí to vykáže jako součást kampaně. Kolik to bude stát, bude jasné až po konci kampaně.

„Nejde o centrálně organizovanou část naší kampaně, je to nápad naší ústecké organizace, která připravuje preventivní lékařské prohlídky už od roku 2015. Prohlídky provádí dermatologové, kteří každý rok zachytí mnoho nebezpečných znamének a dalších kožních problémů, se kterými by lidé třeba jinak do ordinace nezašli,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí ANO Martin Vodička.

Ústecká divize ANO preventivní kontroly pojmenovala jako takzvané Dny zdraví. Lidé si během nich mohou zkontrolovat i oči.

Prohlídky provádí dermatologové, kteří každý rok zachytí mnoho nebezpečných znamének a dalších kožních problémů, se kterými by lidé třeba jinak do ordinace nezašli.
Martin Vodička, mluvčí hnutí ANO

„Dnů zdraví v Ústeckém kraji se účastní i oftalmologové, kteří se zase zaměřují na problémy se zrakem. Tyto prohlídky provádějí lékaři a přispívají tak k prevenci zdraví našich občanů, a to je i důvod, proč tento koncept začaly přebírat i jiné naše krajské organizace, jako například olomoucká nebo liberecká. Dny zdraví samozřejmě vykazujeme mezi volebními náklady,“ dodal Vodička.

Hejtmanův nápad

Když hnutí ANO zahajovalo na začátku září v Ústí nad Labem svou kampaň, místní hejtman Jan Schiller neskrýval nadšení z toho, že právě v jeho kraji hnutí odstartuje finále kampaně. Liboval si, že ANO z ústeckého regionu převzalo jím vyzkoušený koncept preventivních kontrol.

Takzvané Dny zdraví v Ústeckém kraji ANO praktikuje pět let. Za tu dobu se stihlo 90 takových akcí, během nichž lékaři ošetřili 3600 lidí. U 246 z nich se zachytil melanom kůže.

„Kontroly probíhají tak, že dermatoložka prohlédne znaménka. V případě zjištění melanomu doporučí další postup,“ řekl hejtman ANO Seznam Zprávám.

Že se právě prevence před onkologickými nemocemi stane důležitým tématem kampaně hnutí ANO, se z náznaků rýsovalo už delší dobu.

„Řekl jsem si, že je to velká výzva. Zachránili jsme tisíce lidí před koronavirem, teď zachráníme tisíce lidí před rakovinou. To je ono, to je ten cíl. Chci propagovat prevenci,“ prohlásil Babiš už na začátku loňského léta.

Za výrok, že zachránil tisíce lidí před koronavirem, byl premiér ostře kritizován opozicí. V Česku totiž dosud na covid zemřelo více než třicet tisíc lidí a země se tak v tomto ohledu řadí k nejhorším.

Babišova vláda také na poslední chvíli usiluje o vybudování Českého onkologického institutu za zhruba sedm miliard korun, ačkoli to kritizují odborníci. Onkologii se věnuje i celá kapitola v předvolební knize Sdílejte, než to zakážou!.

Reklama

Doporučované