Hlavní obsah

Na tři roky bych zmrazil výdaje státu, říká kandidát na ministra financí

Foto: ČTK

Věslav Michalik.

Reklama

Coby starosta proměnil zaostalou obec v moderní centrum. Teď říká, že ví, jak totéž udělat s celou zemí. Kde ale na to chce vzít peníze?

Článek

Do Dolních Břežan na jižním okraji Prahy se jezdí dívat delegace architektů, expertů na územní rozvoj nebo starostů, kteří by také chtěli svou obec takto radikálně proměnit. Na cokoliv se tu podíváte, získalo nějakou cenu – naposledy sportovní hala ve tvaru elipsoidu, jež se stala absolutním vítězem českého Grand Prix architektů, navíc byla vyhlášena Stavbou roku 2018.

Hlavní chloubou je však laserové centrum, moderní vědecké pracoviště uprostřed obce v místech, kde byl dříve zemědělský bronwfield po JZD. Autorem proměny původně zemědělské obce, která dříve sloužila hlavně k zásobování Prahy a také k letní rekreaci pražského arcibiskupa, je místní starosta Věslav Michalik.

„Před lety se tady zkrátka sešla parta naštvaných lidí, které vadilo, že zde chybí veřejné osvětlení, že máme neustále kalhoty od bláta kvůli chybějícím chodníkům, že pro děti není místo ve škole. Udělali jsme kandidátku a vyhráli volby. Měli jsme plány a elán, ale také štěstí, protože zrovna bylo krátce po vstupu do Evropské unie. Měli jsme spoustu projektů, podávali jsme žádosti o dotace a se vším uspěli, protože tehdy v boji o dotace nebyla konkurence jako dneska,“ říká Michalik.

Osmapadesátiletý muž, jemuž byste hádali o deset let méně, sedí v tričku a džínech ve své kanceláři a s entuziasmem vypráví o tom, že by podobný kvalitativní skok udělal s celou zemí. Michalik sice nepatří mezi nejviditelnější politické lídry, přitom je jedním z hlavních stratégů hnutí STAN, jehož je členem. A hlavně je autorem ekonomického programu koalice Pirátů se Starosty.

„Já říkám, že naše ekonomika musí projít druhou transformací. Hospodářský model posledních třiceti let se vyčerpal,“ říká Michalik, který je stoupencem technologických změn.

Vystudovaný jaderný fyzik, jenž se dlouho živil jako bankéř, je dnes kandidátem na post ministra financí. Což je překvapivé, protože agilní starosta dostal přednost před původně uvažovanými pirátskými zájemci – poslancem Mikulášem Ferjenčíkem a senátorem Lukášem Wagenknechtem.

Michalik dnes výrazně podporuje green deal Evropské unie: „Nemusí se nám to všechno líbit, ale zelená je světový trend především v byznysu. Buď zareagujeme, naskočíme do vlaku, nebo zakonzervujeme zemi ve stavu subdodavatelské ekonomiky založené na levné práci.“

Kvůli tomu navrhuje investovat jeden bilion korun do restartu ekonomiky a její modernizace. Není to jen naivní snění, z čehož ho viní konkurence? A kde chce vzít ohromnou sumu peněz zrovna v době, kdy příští vláda převezme veřejné finance v rozvratu?

Foto: Stavba roku

Sportovní hala v Dolních Břežanech ověnčená architektonickými cenami.

Břežanský starosta se rychle mění v bankéře, svou původní profesi, a na kusu papíru začne vypočítávat. Nejvíc si slibuje od růstu ekonomiky a od seškrtání daňových výjimek. „Navíc k nám přiteče hromada peněz z Evropské unie a zaleží na nás, jak chytře je využijeme. A když za ně nastartujeme ekonomiku, přinese to největší efekt – pětiprocentní růst HDP znamená sto miliard korun navíc pro stát na daních,“ věří Michalik. Spoléhat na takový růst ale nemůže.

Na celkových výdajích státu chce šetřit. Nechce škrtat, ale zmrazit výdaje státního rozpočtu na tři roky. Podle něho v uplynulých letech výdaje bobtnaly a teď je třeba to zastavit. „Stát je vypasený bumbrlíček, potřebuje dietu. Ministrům je třeba říct, že tři roky musí vyjít s tím, co mají, víc prostě nedostanou. Pokud ale někdo bude chtít na svém ministerstvu na něco dát víc peněz, tak samozřejmě může, jen tu sumu musí někde jinde u sebe škrtnout. To bude jeho věc,“ argumentuje.

Věslav Michalik, jenž je kromě starostování v Břežanech také náměstkem středočeské hejtmanky, o jiné vládní křeslo než to v čele Ministerstva financí nestojí. Samozřejmě pokud koalice Pirátů se Starosty bude po volbách vůbec tvořit vládu.

Mezi jeho hlavní konkurenty patří Alena Schillerová z hnutí ANO, která post obhajuje. V koalici Spolu o nominaci soupeří dva rivalové, oba z ODS – poslanec a ekonomický expert strany Jan Skopeček s prvním místopředsedou a hlavním stratégem Zbyňkem Stanjurou.

Právě ODS má k Michalikovu plánu výhrady, ačkoliv se možná sejdou ve společné vládě. Jan Skopeček říká, že stát má už dnes problém investovat dramaticky nižší částky kvůli byrokracii a nepřipravenosti projektů.

„Bilion na investice zní bombasticky a velkolepě, ale je to jen takové plácnutí do vody, které dobře zní, ale v realitě je nerealizovatelné. Zmražení výdajů by se mi také líbilo, ale bez reformy mandatorních výdajů, tedy zejména penzí, je to opět plácnutí do vody,“ kritizuje Skopeček starostovy smělé plány.

Reklama

Doporučované