Hlavní obsah

Na Václavské náměstí míří betonové zátarasy. Policie na svátky zvyšuje bezpečnostní opatření

Na Staroměstském náměstí, kde jsou největší trhy, zůstávají zátarasy po celý rok.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Betonové bloky budou také na náměstí Republiky, na Staroměstském náměstí zůstávají preventivně po celý rok.

Článek

Betonové zátarasy, takzvané city bloky, se objeví v horní a střední části Václavského náměstí. Informovala o tom pražská policie.

Policie je ve spolupráci s pražským magistrátem umístí také na náměstí Republiky. Na všech uvedených místech mají zátarasy zabránit útoku na vánoční trhy. Na Staroměstském náměstí, kde jsou největší trhy, zůstávají zátarasy po celý rok.

Policie chystá v období adventu a vánočních svátků obdobná bezpečnostní opatření jako v předchozích letech. Více policistů v ulicích uvidí lidé již od soboty. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek uvedli, že v předvánočním a vánočním čase budou v ulicích denně stovky policistů, podle potřeby budou vybaveni i dlouhými zbraněmi.

„Všichni tři ředitelé našich tajných služeb sdělili, že nemají žádné konkrétní poznatky či informace, že by České republice hrozil bezprostředně nějaký útok nebo nějaké riziko, nicméně vzešlo doporučení, aby policie přijala stejná opatření k zajištění bezpečnosti, jaká se okolo Vánoc organizují už poslední dva roky,“ řekl Hamáček.

Zvýšená bezpečnostní opatření začnou podle ministra v sobotu 1. prosince a skončí 9. ledna příštího roku. „Budou se týkat vybraných míst a akcí po celé republice, speciálně míst s vyšší koncentrací osob, jako jsou vánoční trhy, veřejné koncerty, budou se týkat i lokalit, jako jsou letiště, nádraží i metro,“ upřesnil Hamáček.

Policie podle Vondráška intenzivně jedná s obecními a městskými samosprávami. „Opět budou využity technické prostředky, které zvýší bezpečnost, a to nejen v Praze, na Václavském náměstí, Staroměstském náměstí a náměstí Republiky, ale třeba v Brně na Moravském náměstí, v Budějovicích, Olomouci, Prostějově, ale i v dalších městech,“ řekl náměstek.

Vondrášek zdůraznil, že opatření mají preventivní charakter. Připomněl také, že od března 2016 platí v ČR první stupeň ohrožení terorismem. V současné době podle něj policie eviduje přibližně 600 takzvaných měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a mohla by se stát terčem například teroristického útoku. Náměstek řekl, že před dvěma lety byla zřízena pro provozovatele měkkých cílů linka, kde jim policisté poradí s tím, jak předcházet případnému ohrožení.

Opatření se podle něj dotknou i vnější hranice České republiky. Policie bude například provádět namátkové kontroly schengenských letů.

Reklama

Doporučované