Hlavní obsah

Na Vltavu vypluje elektrická loď. Jde o první takovou v Evropě

Foto: Filip Slapal

Loď Bella Bohemia bude vozit turisty Prahou po celý rok.

Reklama

Na Vltavě bude jezdit první loď v Evropě, kterou budou pohánět jen elektrické baterie. Jde o tiché a moderní plavidlo, které neprodukuje žádné emise. Stěny plavidla jsou prosklené a loď je tak ideální pro vyhlídkové plavby Prahou.

Článek

První elektrická výletní loď, která bude brázdit vody Vltavy, dostala název Bella Bohemia. Plavidlo bylo vyrobeno na míru jako osobní loď na vyhlídkové plavby centrem Prahy. Jde o 25 metrů dlouhý a devět metrů široký katamarán, který dokáže přeplavit až 250 pasažérů.

Loď bude pro vyhlídkové plavby k dispozici po celý rok. Bella Bohemia je dílem české architektky brazilského původu Very Hampl. „Cílem projektu bylo postavit první zcela elektrickou loď v Evropě,“ říká Hampl.

Bezemisní katamarán pohánějí motory na baterie o celkové kapacitě 100 kWh a napětí 600 voltů. „Baterie jsou umístěny pod podlahou lodní paluby. Pohání jeho pohon, elektrické motory se schopností otáčení o 360°, čímž je zaručena výborná manévrovatelnost,“ uvedla Hampl. Jako hlavní pohon byl tento typ elektrických motorů použit vůbec poprvé.

Nabíjení baterií na břehu trvá podle Hampl tři hodiny. „Loď se napájí ze sloupků na náplavce nejen během noci, ale také mezi jednotlivými plavbami. V běžném provozu při 50procentním výkonu motorů vydrží loď šestihodinovou plavbu. Při plném zatížení vystačí kapacita baterií na hodinový provoz,“ uvedla Hampl.

+1

Konstrukce lodi je celá z hliníku. Loď je proto lehká a díky elektrickému pohonu také tichá a ekologická. „Je to také unikátní konstrukce, kterou německé loděnice dělaly poprvé. Bar je z keramické mozaiky a má korianovou desku. Loď je prosklená, což umožňuje perfektní výhled na Prahu,“ popisuje Hampl.

Uvnitř plavidla se nachází vyhlídková otevřená paluba a bar. Interiér je zařízen velice moderně. „Design lodi je navržen tak, aby korespondoval s moderní konstrukcí. Zajímavé jsou například designové lavičky také z hliníku,“ říká Hampl.

Bella Bohemia je součástí flotily společnosti Prague Boats, která organizuje vyhlídkové plavby Prahou. Během následujících let firma plánuje další rozšiřování počtu plavidel o moderní a ekologické lodě. V posledních letech byly společnosti Prague Boats dodány velké osobní lodě Agnes de Bohemia, Grand Bohemia a Bohemia Rhapsody.

Reklama

Doporučované