Hlavní obsah

Na vrchu Javořice si ani letos turisté na silvestra nepřipijí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Populární silvestrovský výstup na Javořici s občerstvením a přípitkem na nový rok, letos Klub českých turistů (KČT) kvůli epidemii koronaviru pořádat nebude. Na Javořici se minulé roky scházelo několik tisíc lidí.

Článek

„Vloni se místo setkání muselo změnit kvůli kůrovcové kalamitě v lesích. Letos budou moci lidé do novoroční sbírky přispět o vánočních svátcích a koncem roku,“ řekl Vladimír Mazal z telčského KČT.

Výstup na Javořici, která je s nadmořskou výškou 837 metrů nejvyšším vrchem Českomoravské vrchoviny, se měl letos konat potřiadvacáté. Vloni tam lesníci akci nepovolili. „Letos jsme povolení dostali, ale situace je, jaká je,“ uvedl Mazal.

Přispět do sbírky Novoroční čtyřlístek na podporu budování vozíčkářských tras v přírodě nebo na bezbariérové úpravy turistických chat tentokrát výletníci na Javořici mohou 26. a 27. prosince a poslední dva dny letoška, tedy 30. a 31. prosince. Zástupci KČT tam podle Mazala v těchto dnech budou od 11:00 přibližně do 13:00.

Silvestrovský výstup na Javořici je nejpopulárnější turistickou akcí v kraji. Vloni kvůli kácení v lesích skončil na louce u osady Světlá, necelé dva kilometry pod vrcholem Javořice. Přišlo tam okolo 2500 lidí, což byla asi polovina počtu účastníků z předchozích let, uvedl Mazal.

Kalendář akcí pro veřejnost KČT na Vysočině nabízel poslední roky přes 70 turistických pochodů a vycházek. Předloni se jich v součtu zúčastnilo 20 000 lidí, vloni okolo 14 000. Z letošních akcí bylo kvůli epidemii víc zrušeno, než se jich mohlo uskutečnit, řekl ČTK předseda oblastního výboru KČT Jaroslav Šlechta. Rozhodnutí je podle něj na organizátorech.

První přírodní trasu vhodnou i pro vozíčkáře na Vysočině představil Klub českých turistů letos v říjnu. Tříkilometrový okruh je v Humpolci, vede blízko rybníků a lesoparku pod hradem Orlík. Výchozím bodem je restaurace na závodišti Zlaté podkovy.

Reklama

Doporučované