Hlavní obsah
Online

Povodeň odřízla část Opavy. Na východě budou řeky stoupat až do soboty

Foto: HZS Pardubického kraje

Čtvrteční snímek z Pardubicka.

Reklama

aktualizováno •

Vyplavená chatová osada, odříznutá část Opavy, zničená pole nebo zaplavená nově budovaná náplavka v Olomouci. Řeky v Česku opět na některých místech opustily koryta. Seznam Zprávy sledují dění v online reportáži.

Článek

To podstatné

Voda z rozvodněné řeky Opavy zcela odřízla od okolí opavskou část Držkovice.

V pátek bude opět pršet a hladiny někde půjdou znovu nahoru.

Odpoledne začal pokles řek na Vysočině i severu Moravy.

S podvečerem také přišel nový obecný trend – horní části řek klesají, spodní úseky naopak stoupají.

Například dolní Morava v Lanžhotě se tak dostane nad nejvyšší stupeň až v noci na sobotu.

Začíná rovněž sčítání škod, půjde o desítky milionů.

  • Hladiny toků v Moravskoslezském kraji dál klesají

    Hladiny toků v Moravskoslezském kraji, jež výrazně stouply po vydatných deštích v úterý večer, dál klesají. Třetí stupeň, stav ohrožení, večer okolo 19:30 platil stále na Opavě v Držkovicích a Děhylově, ale hladina tam dále klesá. V pátek má znovu pršet, situace by se ale už zhoršovat neměla. ČTK to dnes řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

    Podle ní druhý stupeň večer platil na čtyřech místech, šlo o řeku Opavu v Opavě, Polančici v Polance nad Odrou a řeku Odru v Ostravě-Svinově a v Bohumíně na Karvinsku. Podle mluvčí vodohospodáři takový stav očekávali, protože u Odry dotéká voda z přítoků a i v tomto případě už je hladina po kulminaci. První povodňový stupeň platil večer stále na 12 místech.

  • Voda stále omezuje provoz na D1

    Povodeň už ve středu omezila i provoz na dálnici D1 u Vrbice. Problémy tam stále trvají. Zavřená je konkrétně zaplavená nájezdová rampa ve směru na Prahu u dálniční křižovatky 366 nedaleko Vrbice u Bohumína na Karvinsku. Podle pracovníků Národního dopravního informačního centra zatím není jasné, jak dlouho omezení potrvá. Odra se tam vylila z koryta a bude se čekat, až hladina klesne. Dnes odpoledne Ředitelství silnic a dálnic upřesnilo, že „nájezdová větev Vrbice je sice pořád uzavřena, ale hladina vody už nestoupá. Přivadeč směr Praha zůstává uzavřen“.

    Foto: ŘSD

    Zaplavený nájezd na D1.

  • Bečva klesla, radnice stále radí nechodit na břehy

    Hladina řeky Bečvy klesla a přerovská povodňová komise odpoledne konstatovala, že je na řece zpět druhý stupeň povodňové aktivity. „Vzhledem k tomu, že jsou břehy stále podmáčené, nedoporučujeme občanům, aby se v blízkosti řeky pohybovali – obezřetní by měli být také pod stromy, které mohou mít podmáčené kořeny,“ uvedla radnice.

    Foto: město Přerov

    Klesající Bečva v Přerově.

  • Sčítání prvních škod

    Ze severní Moravy dostaly pojišťovny zatím nejvíc nahlášených škod po prudkých deštích. Dosahují desítek milionů korun a jsou za vytopené garáže, sklepy a zahrady. Výrazný nárůst událostí pojišťovny ale teprve očekávají. Ozývají se také poškození ze Zlínského kraje. Zatím není jasné, jak vysoké škody způsobila velká voda v kraji zemědělcům. „Není to tak, že by nás to fatálně poškodilo. Škody ale jsou a budou,“ řekl předseda Agrární komory Zlínského kraje Jindřich Šnejdrla.

  • Na Olomoucku jsou zaplavené silnice

    Podle Povodí Moravy se voda v Olomouckém kraji rozlévá převážně mimo zastavěná území, na několika místech zaplavila komunikace. Na Olomoucku je zaplavena silnice mezi Štěpánovem a Štarnovem. Kvůli propadlé vozovce je od středy uzavřena silnice ve Staré Červené Vodě na Jesenicku.

  • Obrazem: Hasiči odčerpávají lagunu

  • Dolní Morava se dostane nad nejvyšší stupeň až v noci na sobotu

    Za poslední tři dny v Česku napršelo s výjimkou závětří Krušných hor a Krkonoš do 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční. Na východě Moravy a na horách na severu ojediněle i více. Vzhledem k tomu, že déšť zeslábl, by se ale měla situace na řekách postupně uklidňovat. Například dolní Morava v Lanžhotě se dostane nad nejvyšší stupeň v noci na sobotu a hladina středního a dolního Labe bude stoupat do pátku.

  • Kde stále hrozí záplavy

    Vydatnější srážky meteorologové sice už nečekají, varování před rizikem povodní pro východ Česka ale nechali v platnosti. Nejvyšší nebezpečí záplav podle nich platí do odvolání v Pardubickém kraji pro Chrudimsko a Pardubicko, v Jihomoravském kraji pro okolí Břeclavi, Hodonína, Veselí nad Moravou a Židlochovic, v Olomouckém kraji pro Mohelnici a Přerov, ve Zlínském kraji pro Kroměříž, Uherské Hradiště a Otrokovice a v Moravskoslezském kraji pro Hlučín a Kravaře.

  • Horní toky klesají, spodní jdou naopak nahorů

    Hladiny horních toků na Moravě, ve Slezsku a východních Čechách dnes odpoledne začaly klesat. Naopak v dolních úsecích se vlivem dotoku zvedají a uklidnění tam meteorologové čekají od pátku. Nejvyšší, třetí povodňový stupeň platí ve čtyři hodiny odpoledne podobně jako dopoledne na desítce míst a na další dvacítce míst byly řeky na druhém stupni.

  • Pokles hladin hlásí i severní Morava

    Hladiny toků v Moravskoslezském kraji, jež výrazně stouply po vydatných deštích v úterý večer, dál klesají. Třetí stupeň, stav ohrožení, platí už jen na Opavě v Držkovicích a Děhylově. Druhý stupeň platí na pěti místech, první na 12.

    „Průtoky mají klesající tendenci v celém povodí. Situace se uklidňuje. Výrazně pršet by mělo až v pátek odpoledne. Do soboty by mohlo spadnout do 20 milimetrů srážek. Nepředpokládáme ale, že by to mělo mít vliv na povodňovou situaci. V nejhorším se jen zastaví či zpomalí pokles hladin,“ řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

  • Dobrá zpráva z Vysočiny: řeky tady klesají

    Hladiny řek na Vysočině klesly dnes odpoledne na nejnižší, první povodňový stupeň. Do 13:30 platil po středečních deštích druhý stupeň, který značí pohotovost, ještě na Svratce v Dalečíně na Žďársku. Voda se tam ve středu dostala až na třetí stupeň značící ohrožení. Podle starosty Dalečína Pavla Kadlece má obec s velkou vodou nejhorší zkušenosti z roku 1997. „Tehdy teklo obcí nějakých 190 kubíků vody (za sekundu),“ řekl Kadlec. Největší středeční průtok, když na Svratce platil třetí povodňový stupeň, byl asi 70 metrů krychlových za sekundu. Obec má protipovodňové hráze a voda se při vyšší hladině vylévá až pod obcí přímo do přehrady.

  • Třetí povodňový stupeň na jihu Moravy platí na třech místech

    V Jihomoravském kraji dnes odpoledne stále platil třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň na třech místech. Hladiny toků na něj vystoupaly na řece Moravě ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku a také na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku. Vydatný déšť ale v noci ustal a hladiny řek na horních tocích už mírně klesají. Stoupají však hladiny v dolních částech toků. Hasiči zaznamenali v souvislosti s vydatným deštěm kolem 110 výjezdů.

  • Video: Jak ostravští hasiči krotí velkou vodu

    Záběry hasičů Moravskoslezského kraje ukazují jejich práci v terénu.Video: HZS Moravskoslezského kraje

  • V pátek začne opět pršet a hladiny půjdou nahoru

    Povodí Moravy evidovalo dnes odpoledne na šesti místech třetí stupeň povodňové aktivity. Horní toky už postupně kulminovaly, na vzestupu je stále dolní tok Moravy a Svratky. „Dnes by měla být podle předpovědi na našem území malá intenzita srážek. Bude tak pokračovat pokles průtoků, na dolních tocích pak kulminace s následným poklesem. V pátek odpoledne lze očekávat další srážky od východu. V zasažených oblastech tak předpokládáme opětovné vzestupy hladin,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

  • Velká laguna v Ostravě ohrožuje domy

    Moravskoslezští hasiči už evidují od úterního večera více než 615 výjezdů spojených s deštěm a stoupajícími hladinami vodních toků. Momentálně například zasahují v Antošovicích nedaleko Ostravy či v opavské části Držkovice, kterou voda odřízla od okolí. „Od časného čtvrtečního rána a minimálně do odpoledních hodin vyčerpávají hasiči s pomocí výkonné mobilní čerpací stanice Sigma v Ostravě-Antošovicích vodu z velké laguny. Ta sem přitekla Antošovickým potokem a ohrožuje nedaleké rodinné domy. Přečerpaná voda končí v rybníku Mžíkovec,“ řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

  • Zaplavené ulice Brodku u Přerova

  • Hasiči likvidují deštěm poničené stromy

  • Do domů se tlačí spodní voda

    Hasiči kromě přepravy lidí a materiálu z opavské části Držkovice přes zaplavené silnice pomáhají i s odčerpáváním vody ze zaplavených sklepů nebo čistí ucpané propustky, aby voda lépe odtékala. „Naštěstí se voda nedostala do obytných částí domů. Sklepy ale zatopené jsou. Problém je spodní voda. Do nemovitostí se tlačí, protože hladina řeky je vysoko. Musíme čekat, až ještě více opadne,“ řekl starosta opavské části Vávrovice, pod kterou Držkovice spadají, Miroslav Kořistka. Věří, že se situace už nebude zhoršovat. Hladina Opavy v Držkovicích už ve středu dosáhla třetího povodňového stupně, tedy stavu ohrožení. Zatopila i silnici vedoucí k hraničnímu přechodu s Polskem. Nejvýše – na 382 centimetrů – se hladina dostala ve středu odpoledne. Od té doby pozvolna klesá. Dnes po poledni dosahovala výšky 364 centimetrů.

  • Povodně zcela odřízly od okolí opavskou část Držkovice

    Voda z rozvodněné řeky Opavy zcela odřízla od okolí opavskou část Držkovice. Zaplaveny jsou všechny tři přístupové silnice. Projedou po nich jen velké hasičské vozy, jež převážejí obyvatele, kteří o to mají zájem. Voda se dostala i do sklepů rodinných domů, s jejím odčerpáváním nyní pomáhají tři hasičské jednotky. Řekl starosta opavské části Vávrovice, pod kterou Držkovice spadají, Miroslav Kořistka. Pokud se někdo chce dostat do Držkovic nebo z Držkovic sám, může tak učinit jen pěšky a ve vysokých holínkách. V posledních hodinách i za asistence hasičů. „Voda od noci klesá. Takže zaplavenými silnicemi už projedou hasičská auta. Kdo si zavolá, že potřebuje třeba do práce či domů, hasiči jej převezou,“ uvedl starosta.

  • Povodeň očima zlínských hasičů

Reklama

Hlavní zprávy