Hlavní obsah

Na zámku Šluknov se loni kvůli covidu nekonala polovina akcí

Foto: https://zamek.mestosluknov.cz

Šluknovský zámek.

Reklama

Loni zámek navštívilo pouhých 6000 návštěvníků, předloni jich přišlo o 14 000 víc. V tuto chvíli je zámek zavřený, ale má připravených několik výstav a čeká, až je bude moct zpřístupnit veřejnosti.

Článek

„V loňském roce bylo zrealizováno 18 akcí, plánovaných a neuskutečněných bylo 22, takže zhruba polovina. Když to srovnáme, tak v předloňském roce jich bylo 34,“ řekla manažerka zámku Andrea Kadlecová. Od uzavření zámku loni v březnu se konala jen jedna kulturní akce. „Věnovala se turistickému páru, bratrům Bienertům a jejich sestře, kteří tady byli zavražděni a byli to zakladatelé klubu turistů u nás ve Šluknově,“ uvedla manažerka. Dvě největší akce, zámecké slavnosti a pivní slavnosti, nebyly. Běžně na ně chodí okolo 10 000 lidí.

Kvůli tomu, že zámek patří městu, nemůže čerpat žádné vládní kompenzace, aleje naděje, že by se to mohlo změnit po projednání vládou. I kvůli tomu zámek v roce 2020 přišel téměř o tři miliony korun. Jedna ze ztrátových položek byly svatby, které se téměř po celou dobu koronakrize mohly konat v omezeném režimu. Přijít může 15 svatebčanů. Na šluknovském zámku se během roku koná zhruba 30 svateb, ostatní svatby organizuje Šluknov na radnici nebo tam, kde manželé chtějí. Zhruba půlka svateb se loni neuskutečnila.

V době uzavření zámku zaměstnanci pracují na věcech, na které jindy není čas. Prostory jsou uklizenější, vyčištěné jsou i sklady. Pracovníci vytvořili i nové vizuály, nové stránky na sociálních sítích. Kvůli tomu, že je zámek státní instituce, nemohou ho lidé podpořit třeba finančním darem, podporu ale mohou podle manažerky vyjádřit právě na čerstvě založených sociálních sítích.

Nyní jsou na zámku připravené tři výstavy. Jde například o porcelánové omáčníky a teriny nebo fotografie bratrů Bienertů. Zaměstnanci dokončují práce na novém prvorepublikovém prohlídkovém okruhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované