Hlavní obsah

Zámek Český Krumlov obnovuje Mincovnu, vznikne i galerie

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Památkáři opravují Mincovnu v areálu hradu a zámku Český Krumlov. Obnovují interiéry i fasádu, vznikne také galerie.

Článek

Stavební a restaurátorská obnova skončí letos v prosinci, náklady jsou 46,7 milionu Kč. Nová zámecká galerie otevře na jaře 2022. Památkáři letos zrestaurují i západní fasádu hrádku a omítky na spodní části věže, řekli ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec a mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Práce začaly v prosinci roku 2019. Až skončí, návštěvník spatří prostory tak, jak vypadaly na přelomu 19. a 20. století. „Se šablonovými výmalbami, dřevěnými prkennými a kazetovými podlahami, kachlovými kamny i novými okenními otvory, které doplní původní zelené okenice,“ uvedl ředitel. Změní se i vzhled budovy. Fasáda místo nynější okrové získá původní odstíny šedé barvy, ve spodní části přibude konstrukce pro popínavé růže.

Zámecká galerie vznikne v prvním patře. Výstavní sály budou klimatizované. Provoz zahájí na jaře 2022 výstavou o šlechtických zábavách a slavnostech v 16. až 19. století.

Mincovna získala svůj současný vzhled po požáru v roce 1728, kdy se přestavěla podle plánů architekta A. E. Martinelliho. Je to čtyřpodlažní budova na II. nádvoří, v barokním slohu. První zmínky o ní sahají do roku 1686, kdy dal kníže Jan Kristián I. z Eggenberku rozkaz, aby pokračovaly práce na Mincovně. Dokončil ji stavitel Jakub Maggi v roce 1693.

„Zamýšlenému účelu, ražbě mincí, nikdy nesloužila. Nedlouho po svém dokončení se stala obydlím lovčího,“ uvedl Pavelec. V roce 1720 tam vznikla ubytovna Schwarzenberské gardy, po roce 1731 zabíral celé horní patro byt lovčího, v přízemí měl kancelář. Později byla v patře kancelář stavebního úřadu a byty, v přízemí úřadovny místního soudu a lovčí úřad. Suterén se využíval do 90. let 20. století jako archiv. Když se v roce 1995 přestěhoval Státní okresní archiv do nové budovy na plešiveckém předměstí, bylo možné upravit velkou část interiérů v přízemí, kde jsou pokladny a návštěvnické centrum.

V Krumlově letos zrestaurují i západní fasádu hrádku, což je nejstarší část areálu, stavbaři opraví i některé omítky na věži. Když Krumlov získá dotaci, zahájí letos poslední fázi obnovy Horské zahrady nad Rybářskou ulicí a příští rok otevře zahradnické muzeum v prostorách takzvaného Paraplíčka.

Český Krumlov patří k nejoblíbenějším památkám v ČR. Loni zaznamenal největší návštěvnost i její nejvýraznější pokles z jihočeských státních památek: přijelo 187 944 turistů, meziročně o 43 procent méně.

Reklama

Doporučované