Hlavní obsah

Nadstavba je paskvil, řekl Nezmar. Letní liga zavání paskvilem na třetí

Sportovní šéf Slavie Jan Nezmar zpochybnil ekonomický smysl nadstavby. Červnová a červencová liga ale může přinést i pekelné zmatky.

Reklama

Nad tím, jaké divočiny, daleko za pocitem regulérnosti soutěže, může přinést letní dohrávání českých profesionálních soutěží, se ve svém pravidelném pondělním glosáři zamyslel Luděk Mádl, fotbalový expert Seznamu.

Článek

„Koronavirová“ liga nám ještě může nabídnout leckterá překvapení. Představte si například, že dejme tomu takový Guélor Kanga ještě sehraje červnové ligové zápasy za Spartu, ale v červencových kolech už se v dresu některého z jejích konkurentů postaví proti ní.

Nebo že po 21. červnu oživí ve finiši ligy nejen plzeňskou sestavu řada volných hráčů ze Žiliny nebo odkudkoli.

Nebo že před rozhodujícími boji o záchranu nebo o evropské poháry oznámí některý z týmů, že má hráče nebo třeba maséra pozitivní na koronavirus. A bude se pak 14 karanténních dní čekat, než bude opět možné tento tým vpustit zpátky do zápasového kolotoče.

Pokud se tedy až do téhle fáze celá soutěž vůbec dostane, protože těch čtrnáctidenních karantén může po rozehrání zbytku soutěže naskákat spousta. A zřetězit se a nasčítat se mohou až kdovíkam.

Ano, jsou to asi nejpekelnější možné scénáře, ale pravidla platná k dnešnímu datu tohle všechno umožňují. A nejspíš i mnohem víc. Připravme se na pěkně bizarní kousky…

Už je to pár týdnů, co slávistický sportovní šéf Jan Nezmar označil ligovou nadstavbu za paskvil. A poukázal na to, že po ekonomické stránce klubům nic moc nepřináší. Rozhodně ne tolik jako start v evropských pohárech. Přičemž právě přípravu na ně může koronavirem posunutý závěr sezony výrazně zkomplikovat.

Od té doby Ligová fotbalová asociace pořád neochvějně drží pozici, že liga se dohraje, jak byla naplánována, i kdyby čert na koze jezdil. A stejně pevný postoj UEFA, podobně jako příznivě se vyvíjející data spojená se šířením koronaviru v republice, tomu nahrává.

Fotbalisté už z individuální přípravy mohli přejít na tréninky po osmičlenných skupinkách. Ovšem pořád v přípravě nesmí přejít třeba do nácviku soubojů.

Pomyslným blikajícím puntíkem ve tmách se pro všechny stalo datum 8. června, odkdy vláda nastínila možnost opětovného pořádání sportovních soutěží. Pravda, do 50 osob, což na profesionální fotbal nestačí. Ale vychází se z toho, že to už by se nějak „okecalo“.

Vycházejme z toho, že se liga dohrávat bude. Na jednu stranu je to správné, protože je nejspíš namístě dokončit soutěž výsledky sehranými na hřišti, když to jde. A dostát závazkům vůči televizím a sponzorům. Tím pádem nepřijít zhruba o třetinu prostředků, které by měly dorazit z tohoto směru. Konkrétně jde bratru o nějakých 80 milionů korun na ligu.

Jenže na druhou stranu se tu samozřejmě rýsují i mnohé nástrahy, až pekelné jámy, do kterých by bylo fajn nespadnout.

Smířit se nejspíš budeme muset s tím, že se liga dohraje bez diváků. Už to samo o sobě pochopitelně drasticky ochudí atmosféru.

Je otázkou, zda se poměry uvolní natolik, aby pár týdnů před restartem ligy mohly týmy trénovat standardním způsobem. Trenéři zhusta zmiňují, že by potřebovali alespoň tři týdny.

Kromě toho, že nás čeká divný fotbal bez diváků, se musíme připravit i na to, že ani fotbal, na který se budeme dívat, nejspíš po netradiční pauze nebude žádná superšpička, že si hráči nebudou na trávníku rozumět, budou je častěji než jindy trápit chyby a podobně.

K tomu si připočítejte možnost v úvodu zmíněných legislativních zmatků. Je sice hezké, že FIFA zveřejnila záměr posouvat přestupní okna a vyzvala také k prodloužení smluv, které měly končit 30. června. Nebo posunutí platnosti jiných smluv, co měly začínat 1. července. Ale jedna věc je vykřiknout to takhle pěkně do vesmíru. A druhá věc to celé uvést do praxe. Což tedy podle několika zjištění Seznam Zpráv z minulého týdne docela drhne.

V Česku pořád platí, že přestupní okno začíná 21. června. Takže když teď například Viktoria Plzeň angažuje Filipa Kašu a Miroslava Káčera, hráče vyhozené kvůli koronavirové krizi ze Žiliny, mohou za ni po 21. červnu už v tomto rozehraném ročníku nastoupit.

Což jde proti základnímu smyslu přestupních oken, která právě v letním období mají zajistit, aby kádrové změny probíhaly mezi koncem starého a začátkem nového ročníku. Komplikací pro toto léto bude fakt, že to každá země bude mít jinak. Pokud tedy FIFA národními přestupními okny začne hýbat, což se předpokládá. Ale zatím se to nestalo.

Až se to stane, znemožní to alespoň realizovat úvodní příklad, že Kanga bude hrát ještě v červnu za Spartu a v červenci už třeba za Slavii. Ano, tam by asi stejně nešel, protože to u něj vypadá na Trabzonspor, ale jde o příklad. Zde o příklad hráče, kterému 30. června končí smlouva. A s tím už si české fotbalové orgány vůbec nevědí rady.

Generální sekretář FAČR Jan Pauly naznačuje, že se všechny hráčské smlouvy platné ke 30. červnu podle něj nějak automaticky, plošně a centrálně, například o měsíc, prodloužit nedají. Takže Sparta, které ke 30. červnu končí smlouvy se sedmi hráči a u dalších dvou členů jejího kádru vyprší hostování, si s nimi má všechno vyřídit sama – více zde.

Ale to se samozřejmě netýká jen Sparty, mnoha hráčům končí smlouvy 30. června i jinde. Kdo s nimi chce o pár dní či týdnů prodloužit, musí si na to sehnat další finanční prostředky nad rozpočet, musí jim sjednat prodloužené pojištění.

Když jsme u těch zvýšených nákladů, velkou položkou budou zjevně i testy na koronavirus, které nejen hráči budou muset podstupovat. Například bundesliga jich na zbytek sezony plánuje 20 000. Uvádí se různá cena testů, ale kdybychom cvičně počítali jeden za 1 200 korun (přičemž reálná cena ovšem může být i dvakrát nebo třikrát dražší) a provedli zmíněný bundesligový počet testů, stálo by to 24 milionů korun.

Úvahy, že se celé týmy fotbalistů včetně realizačních týmů budou po dlouhé týdny držet v nějakých hermeticky uzavřených prostorách, bez kontaktu s rodinou, aby se nikdo nenakazil, se v českých podmínkách jeví tak trochu jako sci-fi. Nehledě na to, že by to přineslo další extrémní náklady na ubytovací kapacity.

No a teď si vezměte, že soutěž rozehrajete, hráč XY bude pozitivní. A do karantény půjde celý jeho tým i mužstvo posledního soupeře a dost možná i těch předchozích. Pokud se má hrát pořád středa–neděle–středa a inkubační doba koronaviru je čtrnáct dní, stejně jako karanténa, tak je dost složité si představit, jak by se soutěž, byť při jediném pozitivním testu, vůbec mohla reálně dohrát.

No a protože jsme v Česku, tak se v této problematice můžeme dožít i mnoha kouzel a fíglů. Zatímco někdo se může snažit pozitivní test zatajit, jiný zase může spřádat pikle, aby nákazy docílil uměle nebo fiktivně. Podle toho, jak se to komu bude zrovna hodit. Pokud připustíme, že jsou tu některé osoby desítky let zvyklé ovlivňovat rozhodčí, pak těžko předpokládat, že by si nyní nechaly ujít příležitost kouzlit i s těmito novými možnostmi. Pokud jim poteče do bot.

A počítejme s tím, že speciálně boj o záchranu v soutěži by se tentokrát rovnal boji když ne o život, tak o slušné živobytí, protože v pokoronavirové ekonomické krizi bude velký problém sehnat prostředky na první ligu, natož na druhou.

To všechno jsou důvody, proč letní dohrávání ligy může přinést paskvil na druhou, na třetí nebo třeba na osmou. Jak chcete.

Totální megaprůšvih ovšem nastane, pokud by se neměl rozehrát příští ročník evropských pohárů. Což se může klidně stát, protože řada států má uzavřené hranice, například český prezident Miloš Zeman by ty české nechal uzavřené ještě rok, jak se v neděli vyjádřil.

Ano, hypoteticky mohou dostat sportovní týmy ohledně cestování po kontinentu nějaké výjimky. ale spoléhat se na to asi moc nedá. Sparta už si na nulu z Evropy díky podpoře majitele tak trochu zvykla. Ale Viktorií Plzeň už by druhá absence ve skupinové fázi v řadě nejspíš otřásla. A miliardově rozpumpovanou Slavii by takový vývoj bezpochyby také moc nepotěšil. Ale to už je zase trochu jiná kapitola.

Reklama

Související témata:

Doporučované