Hlavní obsah

Fotbalová liga přijde také o miliony za pokuty vyměřované kvůli divákům

Foto: Profimedia.cz

Užívání zakázané pyrotechniky v hledišti bývá jednou z hlavních příčin, proč disciplinárka uděluje pokuty.

Reklama

Liga dohrávaná bez diváků by znamenala i ligu bez fanouškovských excesů. A tudíž bez udělených pokut. Rozpočet Ligové fotbalové asociace si tak ze své příjmové složky asi rovnou může odepsat dva až tři miliony korun.

Článek

Je to spíš pikanterie a ve srovnání s celkovým rámcem koronavirového problému samozřejmě relativní maličkost. Ale i tak platí, že potenciální dva až tři miliony korun jen tak na ulici běžně nenajdete.

V minulém soutěžním ročníku 2018/19 se v rámci nejvyšší soutěže vybralo mezi kluby na pokutách v úhrnu 6 184 000 korun. Především za nepřístojnosti diváků.

„A v probíhajícím ročníku 2019/20 jsme až dosud vyměřili klubům pokuty v celkové výši 3 220 000 korun,“ informuje předseda disciplinární komise Richard Baček.

„Ta částka jde do rozpočtu Ligové fotbalové asociace. Vyjma 120 000 korun, které patří do rozpočtu Fotbalové asociace ČR, protože byly uděleny za prohřešky v zápasech MOL Cupu,“ zpřesňuje Baček. Údaje o tom, které kluby se na tom podílejí největší měrou, najdete v inforámečku.

„Dalších 100 000 korun jsme zatím jako pokuty vyměřili fyzickým osobám,“ dodává šéf disciplinárky.

Pokuty udělené klubům

Ročník 2018/19

V úhrnu kluby zaplatily 6 184 000 korun.

Nejvíce pak Sparta 1 767 000 Kč, Slavia 1 337 000 Kč a Plzeň 790 000 korun.

Ročník 2019/20

V úhrnu kluby dosud zaplatily 3 220 0000 korun.

Nejvíce pak Sparta 765 000 Kč, Slavia 620 000 Kč a Baník Ostrava 450 000 korun.

V lize je odehráno 24 kol, zbývá tedy 6 kol základní části a 5 kol nadstavby, tedy zhruba třetina soutěže. Je to samozřejmě ryze hypotetické uvažování, ale při zachování přímé úměry s dosavadními čísly by se tak daly očekávat další pokuty přinejmenším ve výši 1,5 milionu korun.

Vzhledem k tomu, že v základní části byly v dalším zápasovém programu i „chuťovky“ jako Sparta–Plzeň, Ostrava–Plzeň, Bohemians–Sparta, Slavia–Plzeň, Olomouc–Ostrava, Ostrava–Slavia a další případné vzájemné duely velkých rivalů v nadstavbě, lze reálně odhadovat, že by se do konce sezony vybraly další dva, možná až tři miliony korun.

Současná suma pokut – něco přes 3 miliony korun – totiž orientačně odpovídá částce, která byla za srovnatelné období vybrána i loni. Takže by se za normálního stavu věcí nedalo vyloučit, že se nakonec došlo až k 6 milionům, tak jako v uplynulém ročníku.

Je vysoce pravděpodobné, že pokud se liga bude dohrávat, pak z epidemiologických důvodů patrně bez diváků. „Zdá se, že práce nám hodně ubude,“ připouští Baček, že užití pyrotechniky a podobné prohřešky diváků v hledištích patrně z agendy disciplinární komise zmizí.

Jak se vlastně s vyměřenou pokutou pracuje? Potrestaný klub ji v rámci sběrné faktury zašle na účet Fotbalové asociace ČR, odtud je pak přeposlána na účet Ligové fotbalové asociace. A ta částku zařadí do svého rozpočtu, se kterým hospodaří.

Ve srovnání se 150 miliony za prodej televizních práv a zhruba poloviční částkou od titulárního sponzora soutěže, tedy od Fortuny, jsou to samozřejmě jen „drobné“, ale pomáhají dorovnávat „cash flow“, když se třeba zpozdí platby od menších marketingových partnerů.

Co se výdejové stránky týče, garantované sumy ze svých obchodních příjmů přeposílá LFA klubům – mělo by jít v úhrnu o 239 milionů korun na sezonu. Další peníze potřebuje na svůj vlastní provoz.

Do tohoto finančního systému se peníze z vybraných pokut rozpustí.

Pro Ligovou fotbalovou asociaci je klíčové, aby se liga dohrála alespoň bez diváků, protože jinak hrozí ztráta zhruba třetiny jejích rozhodujících příjmů, tedy z televizní smlouvy s Pragosportem a z možného krácení smluv se sponzory. Ke klubům by tak v případě nedohrání soutěže mohla doputovat o třetinu menší částka, než se plánovalo. Chybět by mohlo až 80 milionů korun.

V tomto kontextu je samozřejmě očekávaná ztráta 2–3 milionů korun z nevybraných pokut relativně drobnou epizodou.

Jak je to se zápasem Teplice–Liberec

Duel 23. kola Teplice–Liberec se už dvakrát nepodařilo uskutečnit kvůli nezpůsobilé, srážkami podmáčené hrací ploše. Případ už se proto objevil i v agendě disciplinární komise.

„Teplická strana nás požádala o možnost osobní přítomnosti svého zástupce na jednání komise, proto je věc stále otevřená. Čekáme, jak se upraví situace kolem koronavirových opatření, zatím se jako komise nescházíme. Kdyby to bylo zapotřebí, zjistili bychom samozřejmě, jaké jsou možnosti členů komise ohledně propojení prostřednictvím videokonference,“ poznamenává Richard Baček, předseda disciplinárky.

Hypoteticky hrozí Teplicím i kontumace utkání ve prospěch Liberce. To by se ovšem nejspíš muselo prokázat, že plocha nebyla náležitě připravena úmyslně.

„Případ s podobnou tematikou jsme za mého působení v komisi řešili jednou. Šlo o utkání Bohemians–Plzeň. Tehdy jsme domácím za podcenění přípravy hrací plochy vyměřili pokutu 350 000 korun,“ vybavuje si Richard Baček.

Reklama

Související témata:

Doporučované